Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem oraz ikrą wg Magdy Gessler [Ryba z Ikrą w Kołobrzegu]
2021-11-23
łatwy
45 min
4
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem oraz ikrą wg Magdy Gessler z restauracji "Ryba z Ikrą" w Kołobrzegu to fantastyczne danie na przystawkę lub obiad kolacje w gronie przyjaciół. Wypróbuj przepis i dowiedz się dlaczego placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i ikrą Magda Gessler oceniła na 5+.
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
- 300 g wędzonego łososia
- 100 g ikry łososiowej
- 200 g śmietany 30%
- gałązki kopru do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce, lekko odsączyć.
- Do startych ziemniaków dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać niewielkie ilości masy ziemniaczanej, tak żeby powstały cienkie placki. Smażyć na rumiano z obu stron.
- Podawać ze śmietaną, plastrami wędzonego łososia i ikrą oraz piórkami koperku.