Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem oraz ikrą wg Magdy Gessler [Ryba z Ikrą w Kołobrzegu]

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane doskonale smakują z płatkami wędzonego łososia i czerwoną ikrą
łatwy
45 min
4

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem oraz ikrą wg Magdy Gessler z restauracji "Ryba z Ikrą" w Kołobrzegu to fantastyczne danie na przystawkę lub obiad kolacje w gronie przyjaciół. Wypróbuj przepis i dowiedz się dlaczego placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i ikrą Magda Gessler oceniła na 5+.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia
  • 300 g wędzonego łososia
  • 100 g ikry łososiowej
  • 200 g śmietany 30% 
  • gałązki kopru do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce, lekko odsączyć.
  • Do startych ziemniaków dodać mąkę, jajka i przyprawy. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać niewielkie ilości masy ziemniaczanej, tak żeby powstały cienkie placki. Smażyć na rumiano z obu stron. 
  • Podawać ze śmietaną, plastrami wędzonego łososia i ikrą oraz piórkami koperku.