Pikantny gulasz z karpia - pyszne rybne danie
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Pikantny gulasz z karpia to pomysł na to, jak wprowadzić do menu tę pyszną rybę nie tylko od święta. Sos znakomicie pasuje do makaronu polanego masłem. Po wierzchu można go oprószyć tartym żółtym serem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z karpia
- 50 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- papryka w proszku, cukier, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać posiekaną cebulę, oprószyć mąką i razem zrumienić.
- Następnie wlać bulion i przecier pomidorowy i gotować na małym ogniu. Doprawić solą, cukrem, ostrą papryką i sokiem z cytryny.
- Do gotującego się sosu włożyć podzielonego na nieduże kawałki karpia i gotować 15 min.