Pieczony łosoś z gremolatą

2021-03-29
Pieczony łosoś z gremolatą
Autor: thinkstockphotos.com Pieczony łosoś to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. 
łatwy
30 min
4

Przepis na grillowanego łososia z aromatycznym sosem pietruszkowo-czosnkowym.

SKŁADNIKI

  • SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
  • filet z łososia bez skóry (30 dag)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  •  
  • NA GREMOLATĘ:
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet pokrój na dwie porcje.
  • Oliwę zmieszaj z octem winnym, natrzyj tym delikatnie rybę. Odstaw do lodówki na 20-30 minut.
  • Składniki na gremolatę wrzuć do malaksera i zmiksuj na sos (może być zupełnie gładki albo z drobnymi kawałkami pietruszki).
  • Łososia piecz pod grillem przez ok. 5-6 minut z każdej strony – najpierw mięsem do góry, a potem należy odwrócić. Łosoś piecze się dość  szybko, uważaj, żeby nie wysechł.
  • Podawaj z sałatą z winegretem i gremolatą w miseczce.