Pieczony łosoś z gremolatą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Przepis na grillowanego łososia z aromatycznym sosem pietruszkowo-czosnkowym.
SKŁADNIKI
- SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- filet z łososia bez skóry (30 dag)
- 2 łyżki białego octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól
- NA GREMOLATĘ:
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet pokrój na dwie porcje.
- Oliwę zmieszaj z octem winnym, natrzyj tym delikatnie rybę. Odstaw do lodówki na 20-30 minut.
- Składniki na gremolatę wrzuć do malaksera i zmiksuj na sos (może być zupełnie gładki albo z drobnymi kawałkami pietruszki).
- Łososia piecz pod grillem przez ok. 5-6 minut z każdej strony – najpierw mięsem do góry, a potem należy odwrócić. Łosoś piecze się dość szybko, uważaj, żeby nie wysechł.
- Podawaj z sałatą z winegretem i gremolatą w miseczce.