Pieczony łosoś z białym sosem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Podajemy przepis na pyszny obiad - pieczony łosoś z sosem białym. Jeśli zastanawiasz się nad smacznym i dietetycznym daniem z ryby, przygotuj dla swoich najbliższych aromatycznego, zdrowego łososia i podaj go z warzywami.
SKŁADNIKI
- Świeży łosoś
- 2 jajka
- Beztłuszczowy jogurt naturalny
- Pół szklanki mleka 0,5%
- Korniszony
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia podzielić na dzwonka, dostosowując ilość do liczby osób, dla których przygotowujemy danie. Każde dzwonko umyć i osuszyć, a następnie obficie posypać solą (szczególnie po stronie ze skórą).
- Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową.
- Dzwonko ułożyć na blasze skórą do góry.
- Blachę włożyć do piekarnika na najwyższą półkę tuż pod grillem. Piec, aż sól się rozpuści, a skóra zbrązowieje i popęka.
- Gdy część dzwonka od strony skóry jest upieczona, ma zbitą konsystencję i pomarańczowy, łososiowy kolor, pozostała część powinna być bladoróżowa.
- Wyjąć dzwonko, zeskrobać sól ze skóry, przewrócić skóra do dołu i podawać.
- Ryba jest dobrze przygotowana, jeśli ma łososiowy kolor, jest gorąca i soczysta od strony skóry oraz ciepława i różowa na wierzchu. Dobrze smakuje z sosem białym. Ponieważ łososia podajemy, na ciepło (od razu po wyjęciu z piekarnika), sos biały przygotowujemy przed upieczeniem łososia.
- Sos biały: Mleko lekko podgrzać, dosypać soli i pieprzu wedle uznania. Następnie dodać dwa żółtka, cały czas dobrze ubijając. Po dokładnym rozprowadzeniu żółtek, dodać jogurt. Na koniec podgrzać całość w naczyniu do gotowania na parze z podwójnym dnem. Dodać posiekanego drobno korniszona. Sos należy podawać do ciepłej ryby.