Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!
2021-05-21
łatwy
40 min
4
Pieczone burgery rybne to znakomity sposób na rybę, która ryby nie przypomina. W ten sposób można przemycić nieco zdrowej i pożywnej ryby do diety tych, którzy za nimi nie przepadają. Gotowe burgery można podawać w bułce lub jako klasyczne kotleciki.
SKŁADNIKI
- 600 g filetów białej ryby, np. dorsza
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno mielonych płatków owsianych
- ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1-2 łyżki oleju
- łyżeczka gotowej przyprawy do ryb
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyć i posiekać w malakserze (lub w maszynce do mięsa).
- Wbić jedno jajko, dodać posiekany czosnek oraz natkę, mielone płatki owsiane oraz wszystkie przyprawy.
- Masę dokładnie wymieszać, powinna być mniej więcej, jak na kotlety mielone. Gdyby była za rzadka, można dosypać jeszcze odrobinę płatków.
- W malakserze rozdrobnić płatki kukurydziane na panierkę, wsypać do miski lub głębokiego talerza. Do innego talerza wbić jajko i roztrzepać je.
- Z utworzonej rybnej masy formować burgery, obtoczyć je najpierw w płatkach, potem w jajku i na końcu znowu w płatkach. Opanierowane burgery układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skropić olejem i piec w temp. 190°C przez około 20 minut, w połowie obracając każdego burgera na drugą stronę.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?