Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!

2021-01-07
Pieczone burgery rybne
Autor: Shutterstock Pieczone burgery rybne można podać w bułce z dodatkami.
łatwy
40 min
4

Pieczone burgery rybne to znakomity sposób na rybę, która ryby nie przypomina. W ten sposób można przemycić nieco zdrowej i pożywnej ryby do diety tych, którzy za nimi nie przepadają. Gotowe burgery można podawać w bułce lub jako klasyczne kotleciki.

Składniki

600 g filetów białej ryby, np. dorsza

1 łyżka siekanej natki pietruszki

1/3 łyżeczki soli

2 jajka

1 ząbek czosnku

1 łyżka drobno mielonych płatków owsianych

ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych

1-2 łyżki oleju

łyżeczka gotowej przyprawy do ryb

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rybę umyć i posiekać w malakserze (lub w maszynce do mięsa).

Wbić jedno jajko, dodać posiekany czosnek oraz natkę, mielone płatki owsiane oraz wszystkie przyprawy.

Masę dokładnie wymieszać, powinna być mniej więcej, jak na kotlety mielone. Gdyby była za rzadka, można dosypać jeszcze odrobinę płatków.

W malakserze rozdrobnić płatki kukurydziane na panierkę, wsypać do miski lub głębokiego talerza. Do innego talerza wbić jajko i roztrzepać je.

Z utworzonej rybnej masy formować burgery, obtoczyć je najpierw w płatkach, potem w jajku i na końcu znowu w płatkach. Opanierowane burgery układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Skropić olejem i piec w temp. 190°C przez około 20 minut, w połowie obracając każdego burgera na drugą stronę. 

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?