Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw

2021-03-29
Robert Sika
Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw
Autor: Shutterstock Ryba smażona, zapiekana w śmietanie z warzywami
łatwy
20 min
4

Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw, to pomysł na piątkowy, albo niedzielny obiad. Danie to można zaserwować także od święta. Sos śmietanowy z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół z pewnością wzbogaci smak ryby.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ryby pangi
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 młode małe cebulki
  • 500 dag pieczarek
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 1 papryka
  • 1 seler
  • jajko
  • mąka
  • margaryna
  • ser mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę obtocz w jajku i mące, a następnie usmaż.
  • Pieczarki podduś na oleju, dodaj pokrojony czosnek, a następnie plasterki młodej cebuli oraz paprykę i seler (pokrojone w kostkę). Duś aż warzywa będą miękkie. Całość dopraw szczyptą soli, pieprzu, ziołami prowansalskimi i bazylią.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną, a następnie ułóż warstwami: przygotowane warzywa (1/3), śmietanę (2/3), rybę (całą), warzywa (1/3), śmietanę (1/3), warzywa (1/3).
  • Piecz pod przykryciem w piekarniku w temp. 200ºC około 20–30 minut. Następnie na ostatnią warstwę (warzywa) dodaj mozzarellę i piecz przez 5 minut.
Robert Sika