Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Panga zapiekana w śmietanie pod pierzynką z warzyw, to pomysł na piątkowy, albo niedzielny obiad. Danie to można zaserwować także od święta. Sos śmietanowy z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół z pewnością wzbogaci smak ryby.
SKŁADNIKI
- 1 kg ryby pangi
- 4 ząbki czosnku
- 4 młode małe cebulki
- 500 dag pieczarek
- 250 ml słodkiej śmietany
- 1 papryka
- 1 seler
- jajko
- mąka
- margaryna
- ser mozzarella
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę obtocz w jajku i mące, a następnie usmaż.
- Pieczarki podduś na oleju, dodaj pokrojony czosnek, a następnie plasterki młodej cebuli oraz paprykę i seler (pokrojone w kostkę). Duś aż warzywa będą miękkie. Całość dopraw szczyptą soli, pieprzu, ziołami prowansalskimi i bazylią.
- Naczynie żaroodporne posmaruj margaryną, a następnie ułóż warstwami: przygotowane warzywa (1/3), śmietanę (2/3), rybę (całą), warzywa (1/3), śmietanę (1/3), warzywa (1/3).
- Piecz pod przykryciem w piekarniku w temp. 200ºC około 20–30 minut. Następnie na ostatnią warstwę (warzywa) dodaj mozzarellę i piecz przez 5 minut.