Oszczędne spaghetti z wędzonymi szprotkami
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Wędzone szprotki są smaczne i dostępne w bardzo przystępnych cenach. Warto wykorzystać ten potencjał do przygotowania pysznego i niedrogiego rybnego obiadu. Małe, wędzone rybki to świetna baza do przygotowania sosu do makaronu. Wystarczy udusić je z pomidorami i odrobiną przypraw, a powstanie pyszny i aromatyczny sos. Do tego dania można również wykorzystać szprotki w oleju z puszki, pamiętając jednak by odlać nadmiar tłuszczu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie spaghetti
- 1 puszka pomidorów pelati krojonych
- 300 g wędzonych szprotek
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente.
- Szprotki oczyścić z głów i ogonów, posiekać drobno.
- Czosnek obrać, posiekać, lekko zrumienić na oliwie.
- Dodać szprotki i pietruszkę i chwilę smażyć.
- Na koniec dodać pomidory i przez kilka minut gotować.
- Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem.