Okoń w cieście - smaczna rybka w kilka chwil
2020-07-24

łatwy
25 min
4
Okoń w cieście jest smaczny, chrupiący i można go przygotować w kilka chwil. Mięso okonia to dobre źródło selenu, witamin D i B oraz kwasy omega-3. Warto jednak pamiętać, że ze względu na gromadzenie się rtęci w jego organizmie, nie powinny jadać go kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.
SKŁADNIKI
- 4 sprawione okonie
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 100 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb i odstawić na 15 min.
- Mąkę wymieszać z jajkami i śmietaną, przyprawić papryką i solą. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
- Ryby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.