Okoń w cieście - smaczna rybka w kilka chwil

2020-07-24
Okoń w cieście
Autor: Shutterstock Okoń w cieście - najlepszy urlopowy obiad.
łatwy
25 min
4

Okoń w cieście jest smaczny, chrupiący i można go przygotować w kilka chwil. Mięso okonia to dobre źródło selenu, witamin D i B oraz kwasy omega-3. Warto jednak pamiętać, że ze względu na gromadzenie się rtęci w jego organizmie, nie powinny jadać go kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.

SKŁADNIKI

  • 4 sprawione okonie
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb i odstawić na 15 min.
  • Mąkę wymieszać z jajkami i śmietaną, przyprawić papryką i solą. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
  • Ryby moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony.