Morszczuk zapiekany w sosie jabłkowym
2021-03-29

średni
40 min
4
Morszczuk w sosie jabłkowym to pomysł na pyszną pieczoną rybę w kwaskowym, owocowym sosie. Znakomity obiad dla całej rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g filetów z morszczuka
- 1 kg winnych jabłek
- 120 g masła
- sok i skórka z cytryny
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 szklanka buliony
- 1 łyżka mąki
- 1 surowe żółyko
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- sól i cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić.
- Jabłka umyć i połowę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- W rondlu roztopić 3/4 masła, dodać starte jabłka i dusić na małym ogniu 5 min., oprószyć mąką i podgrzewać jeszcze minutę.
- Wlać wino i bulion, gotować 20 min. często mieszając. Gorący sos przetrzeć przez sitko., doprawić solą, cukrem i skórką z cytryny. Dokładnie połączyć żółtko ze śmietaną, dodać do sosu i wymieszać.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć w nim rybę i polać sosem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
- Wyjąć naczynie, położyć na wierzch pokrojone w plasterki pozostałe jabłka i piec kolejne 20 min.