Makaron z łososiem i porem: łatwy przepis na efektowne danie
2021-03-29
średni
30 min
4
Makaron z łososiem i porem to świetny sposób na szybki w przygotowaniu i efektowny obiad. Makaron możemy przyrządzić na wiele sposobów tak, aby pozornie proste danie było naprawdę pyszne i doskonale się prezentowało. Makaron przyrządzony samodzielnie będzie daniem samym w sobie. Jeśli dodamy do niego kilka składników, stworzymy arcydzieło kulinarne. Zobacz, jak krok po kroku przygotować przepyszny makaron z pieczonym łososiem i porem.
SKŁADNIKI
- jajko
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 g łososia
- świeże zioła, np. koperek
- cytryna
- por
- oliwa z oliwek
- kilka kaparów
- 200 ml jogurtu typu greckiego
- biały pieprz
- sól
- kawałek parmezanu
- owoc granatu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, jajka i soli zagnieć elastyczne ciasto. Odłóż je zawinięte w folię, by odpoczęło. Po około 30 minutach rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
- Jeśli masz maszynkę do robienia makaronu, przepuść przez nią ciasto. Kluskom nadaj najpierw odpowiednią grubość, następnie ustaw szerokość na 5 milimetrów. Jeśli nie masz maszynki, pokrój makaron nożem.
- Wstążki makaronu rozdziel dłońmi, na 30-40 minut pozostaw do przeschnięcia.
- Zagotuj wodę, osól ją i wrzuć do niej makaron.
- Po około 7 minutach zakończ gotowanie i przelej makaron zimną wodą.
- Specjalną łyżką wyjmij kluski z garnka.
- Łososia oczyść. Z jednej strony (tej bez skórki) obłóż plasterkami cytryny, posyp ziołami. Upiecz i ugotuj na parze.
- Pokrojony w talarki por podduś na oliwie.
- Dorzuć rozdrobnionego łososia.
- Dodaj kilka kaparów, jogurt, sok z połowy z cytryny.
- Dopraw całość białym pieprzem i solą, a następnie połącz wszystkie składniki.
- Świeżo ugotowany makaron przełóż na patelnię z sosem łososiowym.
- Rozdziel porcje na talerze. Każdą ozdób płatkami parmezanu i nasionkami granatu.