Makaron z łososiem i porem: łatwy przepis na efektowne danie

2021-03-29
Makaron domowej roboty z pieczonym łososiem i porem
Autor: Shutterstock Makaron jest jednym z tych produktów, po który sięgamy najchętniej i najczęściej.
średni
30 min
4

Makaron z łososiem i porem to świetny sposób na szybki w przygotowaniu i efektowny obiad. Makaron możemy przyrządzić na wiele sposobów tak, aby pozornie proste danie było naprawdę pyszne i doskonale się prezentowało. Makaron przyrządzony samodzielnie będzie daniem samym w sobie. Jeśli dodamy do niego kilka składników, stworzymy arcydzieło kulinarne. Zobacz, jak krok po kroku przygotować przepyszny makaron z pieczonym łososiem i porem.

SKŁADNIKI

  • jajko
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g łososia
  • świeże zioła, np. koperek
  • cytryna
  • por
  • oliwa z oliwek
  • kilka kaparów
  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • biały pieprz
  • sól
  • kawałek parmezanu
  • owoc granatu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, jajka i soli zagnieć elastyczne ciasto. Odłóż je zawinięte w folię, by odpoczęło. Po około 30 minutach rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
  • Jeśli masz maszynkę do robienia makaronu, przepuść przez nią ciasto. Kluskom nadaj najpierw odpowiednią grubość, następnie ustaw szerokość na 5 milimetrów. Jeśli nie masz maszynki, pokrój makaron nożem.
  • Wstążki makaronu rozdziel dłońmi, na 30-40 minut pozostaw do przeschnięcia.
  • Zagotuj wodę, osól ją i wrzuć do niej makaron.
  • Po około 7 minutach zakończ gotowanie i przelej makaron zimną wodą.
  • Specjalną łyżką wyjmij kluski z garnka.
  • Łososia oczyść. Z jednej strony (tej bez skórki) obłóż plasterkami cytryny, posyp ziołami. Upiecz i ugotuj na parze.
  • Pokrojony w talarki por podduś na oliwie.
  • Dorzuć rozdrobnionego łososia.
  • Dodaj kilka kaparów, jogurt, sok z połowy z cytryny.
  • Dopraw całość białym pieprzem i solą, a następnie połącz wszystkie składniki.
  • Świeżo ugotowany makaron przełóż na patelnię z sosem łososiowym.
  • Rozdziel porcje na talerze. Każdą ozdób płatkami parmezanu i nasionkami granatu.
Redakcja
więcej