Makaron z łososiem i cukinią: delikatny, pożywny, efektowny

Makaron z łososiem i cukinią: delikatny, pożywny, efektowny
Autor: Shutterstock Makaron z łososiem i cukinią to łatwe do przygotowania danie, które jest bardzo smaczne i pięknie prezentuje się na talerzu
łatwy
25 min
4

Makaron z łososiem i cukinią to danie typu 3 w 1 - mamy tu i pyszny makaron o smaku podkręconym suszonymi pomidorami, i zdrowego łososia, i dodającą lekkości cukinię. To potrawa zarówno pyszna, jak i efektowna - polecamy!

SKŁADNIKI

  • paczka makaronu tagiatelle
  • 200 g łososia - surowego, ale można zastąpić wędzonym
  • kilka pomidorów suszonych w oleju
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki masła
  • odrobina twardego sera typu grana padano (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Łososia i suszone pomidory kroimy na kawałki. Siekamy czosnek w plasterki.
  • Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i przez ok. 30 sekund delikatnie podsmażamy. Dodajemy cukinię i lekko dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • Zdejmujemy przykrywkę, posypujemy przyprawami i mieszamy.
  • Dodajemy łososia i suszone pomidory, podsmażamy ok. 5 minut.
  • Wsypujemy makaron i mieszkamy. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym serem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej