Łosoś z pesto - dieta wg Ewy Chodakowskiej
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ewa Chodakowska podpowiada jak być fit, jak ćwiczyć i jak się odżywiać, by zachować zdrowie i idealną sylwetkę. Oto przepis na łososia z pesto wg diety Ewy Chodakowskiej
SKŁADNIKI
- 300 g fileta z łososia
- 300 g ziemniaków
- 3 garście listków bazylii
- 50 g orzeszków ziemnych bez soli
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 g mleka sojowego
- 1 cytryna
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Łososia umyć, delikatnie osuszyć i posypać solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć oliwą i grillować, aż się zarumieni.
- Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Lekko obsmażona rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 8 minut.
- W międzyczasie w wysokim naczyniu zmiksować bazylię, orzeszki, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek. Dodawać stopniowo ziemniaki i mleko. Doprawić do smaku. Łososia podawać na pure bazyliowym.