Łosoś w marynacie cytrynowo-korzennej
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Łosoś w marynacie cytrynowo-korzennej to smaczne danie obiadowe. Do tego z grilla. Wystarczy podać do niego ziemniaki z wody i sałatkę z kapusty i obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 6 filetów z łososia (po 10 dag każdy)
- cytryna
- ząbek czosnku
- 5 ziaren kardamonu
- kawałek (2 cm) kłącza imbiru
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę dokładnie umyj, zetrzyj skórkę, potem wyciśnij sok.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- Sok i skórkę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, utłuczonym kardamonem i imbirem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu, wlej oliwę, wymieszaj.
- Tą marynatą zalej umyte dzwonka ryby. Wstaw na 3–4 godziny do lodówki, od czasu do czasu przemieszaj.
- Kawałki ryby osącz z marynaty, gilluj po ok. 10 minut z każdej strony.