Łosoś w czekoladowym sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Łosoś to bardzo delikatna ryba i łatwo zepsuć jej smak nieodpowiednimi dodatkami. Jest jednak wiele dodatków, które do niego pasują, a więc gotowany ryż, pieczone ziemniaki, bataty i inne warzywa i sosy. My tym razem proponujemy łososia w czekoladowym sosie.
SKŁADNIKI
- 2 filety z łososia po 150 g (najlepiej odmiany bałtyckiej, nie atlantyckiej)
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka mąki
- szczypta soli
- pieprz
- Sos:
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki miodu
- 2 cebule
- mały kawałek imbiru
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- łyżeczka pieprzu cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki łososia umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym maśle aż do uzyskania złotego koloru.
- Sos: Zmieszać miód i wino, dodać pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski. Gotować przez 15–20 minut, odcedzić, przelać do mniejszego garnka. Dodać czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem cayenne. Sosem polać usmażonego łososia.
- Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby