Łosoś w czekoladowym sosie

2021-03-29
Łosoś w czekoladowym sosie
Autor: Shutterstock Łosoś to bardzo delikatna ryba i łatwo zepsuć jej smak
łatwy
30 min
4

Łosoś to bardzo delikatna ryba i łatwo zepsuć jej smak nieodpowiednimi dodatkami. Jest jednak wiele dodatków, które do niego pasują, a więc gotowany ryż, pieczone ziemniaki, bataty i inne warzywa i sosy. My tym razem proponujemy łososia w czekoladowym sosie.  

SKŁADNIKI

  • 2 filety z łososia po 150 g (najlepiej odmiany bałtyckiej, nie atlantyckiej)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • pieprz
  • Sos:
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 2 cebule
  • mały kawałek imbiru
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kawałki łososia umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym maśle aż do uzyskania złotego koloru.
  • Sos: Zmieszać miód i wino, dodać pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski. Gotować przez 15–20 minut, odcedzić, przelać do mniejszego garnka. Dodać czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem cayenne. Sosem polać usmażonego łososia.
  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby