Łosoś pieczony z ananasem w miodowej marynacie
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Łosoś pieczony z ananasem to pyszne danie obiadowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy łososia z ananasem zawinąć w folię aluminiową i wrzucić do pieca.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia, po 120 g każdy
- 8 plastrów ananasa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 arkusiki folii aluminiowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić, dodać miód, sok z cytryny i pozostałe przyprawy.
- Na arkusiku folii aluminiowej ułożyć 2 plastry ananasa, porcję łososia.
- Polać porcją maślanej marynaty.
- Zawinąć szczelnie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec przez 15-20 minut.
- Podawać z gotowanym kalafiorem.