Łosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, podany z sosem na bazie ketchupu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pomysł na łososia pieczonego w piekarniku w folii aluminiowej, z czosnkiem i tymiankiem. Podajemy go z lekko pikantnym sosem na bazie ketchupu. Super łatwe do zrobienia danie rybne w 20 minut!
SKŁADNIKI
- 300 g fileta z łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnek
- kilka listków bazylii
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- SOS:
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki ketchupu
- 1 cebula
- 2 papryki konserwowe
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 pęczka szczypiorek
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz Cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- RYBA:
Rybę umyć, podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny i odstawić na 2–3 godziny. - Folię aluminiową posmarować oliwą, na niej położyć wyjętego z marynaty łososia.
- Rybę posmarować zmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Owinąć folią.
- Piec po 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180
o C. - SOS:
Cebulę obrać, papryki odsączyć, a następnie pokroić w drobniutką kostkę. - Szczypiorek i pietruszkę umyć, wysuszyć, drobno posiekać.
- Olej wymieszać z ketchupem i sokiem z cytryny, dodać cebulę, paprykę, szczypiorek i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem Cayenne.