Łosoś na liściach szpinaku - gotowany na parze
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Łosoś na liściach szpinaku, to przepis na delikatny i aromatyczny kawałek łososia, gotowanego na parze. Prosty sposób na podanie ryby. Polecam ten przepis także tym, którzy są na diecie.
SKŁADNIKI
- ok. 70 g łososia
- 2 garści liści szpinaku
- 2 garści sałaty lodowej
- garść kiełków lucerny i słonecznika
- 3 łyżki mieszanki meksykańskiej
- łyżka pokrojonej cebuli dymki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- cytryna
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed przyrządzeniem łososia na parze marynujemy go przez mniej więcej godzinę w zalewie, składającej się z soku z cytryny oraz soli i pieprzu.
- Łososia i mieszankę meksykańską przygotować na parze w kuchence.
- Po wystudzeniu podzielić rybę na małe cząstki. Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku na przemian z mieszanką, kiełkami i dymką.
- Na wierzchu położyć łososia i skropić sosem (olejem sezamowym).