Lasagne ze szparagami i wędzonym łososiem. Obłędny obiad z sezonowych składników
Ten przepis na pewno wpadnie w oko fanom kuchni włoskiej. Lasagne ze szparagami i wędzonym łososiem to pyszne i aromatyczne danie sezonowe, które zachwyci każdy kubek smakowy. Przepis nie jest skomplikowany, a składniki można kupić bez problemu. Zobaczcie, jak zrobić lasagne ze szparagami.
Jak zrobić lasagne ze szparagami?
Makaron należy ugotować, a pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle razem z wędzonym łososiem. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W naczyniu żaroodpornym układa się warstwy składników. Pierwszą jest beszamel, makaron, podsmażony por z łososiem, szparagi i parmezan. Tak samo układa się kolejną warstwę, z czego ostatnią powinien być makaron, sos beszamelowy i starty parmezan. Danie zapieka się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez pół godziny.
Przepis na lasagne ze szparagami
- Smak i aromat to nie jedyne zalety tego sezonowego dania. Przepis jest prosty, a lasagne uda się już za pierwszym razem.
- Czas przygotowania nie jest długi. Lasagne robi się w pół godziny. Tyle samo czasu zajmuje pieczenie.
- Na liście składników znajdują się proste i łatwo dostępne produkty. Właśnie teraz sezon na szparagi jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać.
- Do tego dania najlepsze będą zielone szparagi, których nie trzeba obierać. Wystarczy je tylko umyć, osuszyć i ułamać zdrewniałe końce.
- Wędzonego łososia można zastąpić pieczonym filetem. W takiej odsłonie też będzie smakowicie.
- Zamiast pora sprawdzi się biała lub czerwona cebula.
- Smak farszu, czyli podsmażonego pora z łososiem, wzbogaci dodatek świeżego lub suszonego tymianku.
- Potrawa będzie prezentować się efektownie, jeżeli na wierzchu ułoży się główki szparagów i posypie startym parmezanem.
SKŁADNIKI
- 3 pęczki szparagów
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 400 g łososia wędzonego w plastrach
- 100 g parmezanu
- 1 por
- 1 łyżka masła + do wysmarowania formy
- sól, pieprz
- beszamel:
- 600 ml mleka
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron lasagne ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Umyte i osuszone szparagi pozbawić zdrewniałych końców. Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę.
- Por pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pora, aż się zeszkli. Dodać łososia, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
- Przygotować beszamel. W rondlu roztopić masło i wsypać mąkę. Smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut. Wąskim strumieniem wlewać mleko, energicznie mieszając. Podgrzewać i mieszać, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie równomiernie wyłożyć warstwę sosu beszamelowego i makaronu. Nałożyć warstwę łososia z porem, ułożyć szparagi, polać beszamelem i posypać parmezanem. W ten sam sposób ułożyć kolejną warstwę. Ostatnią powinien być makaron, beszamel i parmezan.
- Formę wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na gorąco na obiad.