Lasagne ze szparagami i wędzonym łososiem. Obłędny obiad z sezonowych składników

lasagne ze szparagami
Autor: Shutterstock Lasagne ze szparagami i wędzonym łososiem to włoska klasyka w nowej odsłonie.
łatwy
60 min
4

Ten przepis na pewno wpadnie w oko fanom kuchni włoskiej. Lasagne ze szparagami i wędzonym łososiem to pyszne i aromatyczne danie sezonowe, które zachwyci każdy kubek smakowy. Przepis nie jest skomplikowany, a składniki można kupić bez problemu. Zobaczcie, jak zrobić lasagne ze szparagami.

Jak zrobić lasagne ze szparagami?

Makaron należy ugotować, a pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle razem z wędzonym łososiem. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W naczyniu żaroodpornym układa się warstwy składników. Pierwszą jest beszamel, makaron, podsmażony por z łososiem, szparagi i parmezan. Tak samo układa się kolejną warstwę, z czego ostatnią powinien być makaron, sos beszamelowy i starty parmezan. Danie zapieka się w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez pół godziny.

Przepis na lasagne ze szparagami

  • Smak i aromat to nie jedyne zalety tego sezonowego dania. Przepis jest prosty, a lasagne uda się już za pierwszym razem.
  • Czas przygotowania nie jest długi. Lasagne robi się w pół godziny. Tyle samo czasu zajmuje pieczenie.
  • Na liście składników znajdują się proste i łatwo dostępne produkty. Właśnie teraz sezon na szparagi jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać.
  • Do tego dania najlepsze będą zielone szparagi, których nie trzeba obierać. Wystarczy je tylko umyć, osuszyć i ułamać zdrewniałe końce.
  • Wędzonego łososia można zastąpić pieczonym filetem. W takiej odsłonie też będzie smakowicie.
  • Zamiast pora sprawdzi się biała lub czerwona cebula.
  • Smak farszu, czyli podsmażonego pora z łososiem, wzbogaci dodatek świeżego lub suszonego tymianku.
  • Potrawa będzie prezentować się efektownie, jeżeli na wierzchu ułoży się główki szparagów i posypie startym parmezanem.

SKŁADNIKI

  • 3 pęczki szparagów
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 400 g łososia wędzonego w plastrach
  • 100 g parmezanu
  • 1 por
  • 1 łyżka masła + do wysmarowania formy
  • sól, pieprz
  • beszamel:
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron lasagne ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Umyte i osuszone szparagi pozbawić zdrewniałych końców. Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę.
  • Por pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pora, aż się zeszkli. Dodać łososia, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Przygotować beszamel. W rondlu roztopić masło i wsypać mąkę. Smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut. Wąskim strumieniem wlewać mleko, energicznie mieszając. Podgrzewać i mieszać, aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie równomiernie wyłożyć warstwę sosu beszamelowego i makaronu. Nałożyć warstwę łososia z porem, ułożyć szparagi, polać beszamelem i posypać parmezanem. W ten sam sposób ułożyć kolejną warstwę. Ostatnią powinien być makaron, beszamel i parmezan.
  • Formę wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na gorąco na obiad.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej