Klopsiki śledziowe - przepis na zdrowe rybne danie, które nie ruinuje budżetu
2021-10-01
8:34
Klopsiki śledziowe to proste danie rybne, które nie kosztuje zbyt wiele. Powinniśmy jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, ale często z tego rezygnujemy, z powodu wysokiej ceny ryb w sklepach. Klopsiki śledziowe nie są aż tak drogie, na dodatek ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Smakują nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Doskonale pasuje do nich sos jogurtowy lub śmietankowy.
i
łatwy
35 min
4
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów śledziowych matjasów
- 2 duże ugotowane ziemniaki
- 1-2 cebule
- 2 żółtka
- tarta bułka
- do smażenia: masło lub olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i lekko wymoczone śledzie zemleć razem z ziemniakami.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu, po wystudzeniu dodać do ziemniaków ze śledziami
- Dodać żółtka, pieprz, sprawdzić czy masa jest odpowiednio słona, ewentualnie dosolić. Wyrobić starannie.
- Uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?