Klopsiki śledziowe - przepis na zdrowe rybne danie, które nie ruinuje budżetu

Klopsiki śledziowe - przepis na zdrowe rybne danie, które nie ruinuje budżetu
Autor: Shutterstock Filety śledziowe typu matjas nadają się do przygotowania pysznych klopsików śledziowych - doskonałych na obiad lub imprezę
łatwy
35 min
4

Klopsiki śledziowe to proste danie rybne, które nie kosztuje zbyt wiele. Powinniśmy jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, ale często z tego rezygnujemy, z powodu wysokiej ceny ryb w sklepach. Klopsiki śledziowe nie są aż tak drogie, na dodatek ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Smakują nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Doskonale pasuje do nich sos jogurtowy lub śmietankowy.

SKŁADNIKI

  • 50 dag filetów śledziowych matjasów
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 1-2 cebule
  • 2 żółtka
  • tarta bułka
  • do smażenia: masło lub olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i lekko wymoczone śledzie zemleć razem z ziemniakami.
  • Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu, po wystudzeniu dodać do ziemniaków ze śledziami
  • Dodać żółtka, pieprz, sprawdzić czy masa jest odpowiednio słona, ewentualnie dosolić. Wyrobić starannie.
  • Uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej