Gulasz rybny biały z chrupiącą szynką dojrzewającą [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Świat gulaszy to nie tylko mięsa, lecz także ryby. W chłodnie dni gulasz rybny rozgrzewa i dostarcza cennych, wzmacniających składników odżywczych. Podajemy przepis na biały gulasz rybny serwowany z chrupiącą, podsmażoną szynką dojrzewającą.
SKŁADNIKI
- 4 cienkie plasterki szynki dojrzewającej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół średniego selera
- 2 cebule
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 0,5 l wody
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 150 ml kwaśnej śmietanki 18%
- 1 kg filetów rybnych (najlepiej różnych, np. dorsz, flądra, sieja, łosoś)
- pół małego pora
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew, pietruszkę i seler obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju.
- Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
- Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
- Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez 2 3 minuty.
- Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki.
- Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.