Gulasz rybny biały z chrupiącą szynką dojrzewającą [przepis]

2021-03-29
Gulasz rybny biały z chrupiącą szynką dojrzewającą [przepis]
Autor: Shutterstock Gulasz rybny serwujemy z podsmażoną, chrupiącą szynką dojrzewającą
łatwy
30 min
4

Świat gulaszy to nie tylko mięsa, lecz także ryby. W chłodnie dni gulasz rybny rozgrzewa i dostarcza cennych, wzmacniających składników odżywczych. Podajemy przepis na biały gulasz rybny serwowany z chrupiącą, podsmażoną szynką dojrzewającą.

SKŁADNIKI

  • 4 cienkie plasterki szynki dojrzewającej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół średniego selera
  • 2 cebule
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 0,5 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 150 ml kwaśnej śmietanki 18%
  • 1 kg filetów rybnych (najlepiej różnych, np. dorsz, flądra, sieja, łosoś)
  • pół małego pora

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew, pietruszkę i seler obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju.
  • Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
  • Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
  • Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez 2 3 minuty.
  • Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki.
  • Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki. Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.