Gotowana na parze ryba z ryżem i szpinakiem [przepis]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Mięso ryby, gotowane krótko na parze, będzie delikatne i soczyste. Dla lepszego smaku warto je wcześniej posypać przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Sprawdź, jak zrobić pyszny i zdrowy obiad - podajemy przepis na rybę z ryżem i szpinakiem.
SKŁADNIKI
- 30 dag filetu rybnego (np. sola, dorsz, mintaj)
- szczypta przyprawy do ryb
- łyżka soku z cytryny lub białego wina
- 1 kg świeżego szpinaku lub paczka mrożonego
- 3/4 szklanki ryżu do gotowania na sypko
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- cytryna
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie: ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety oprósz przyprawą do ryb, skrop sokiem z cytryny lub winem.
- Ryż ugotuj w bulionie - jeśli masz szybkowar, doskonale się do tego sprawdzi.
- Szpinak przebierz, opłucz. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć szpinak i podsmaż (2 minuty). Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie przeciśniętym czosnkiem (mrożony szpinak podgrzewaj na patelni na maśle, aż się rozmrozi i nieco odparuje, przypraw).
- Filety ugotuj na parze (5–7 minut). Podawaj z ryżem i szpinakiem oraz ćwiartkami cytryny.