Filety z flądry zapiekane z pomidorami i mozzarellą
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Filety z flądry mają bardzo smaczne mięso. Czosnek, migdały, natka pietruszki i bazylia dopełniają smak zapiekanych filetów z flądry.
SKŁADNIKI
- 70 dag filetów z flądry
- 3 pomidory (można użyć pomidory z puszki)
- 5 dag mozzarelli
- sok z połówki cytryny
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki migdałów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety rybne umyć i osuszyć, posypać solą i białym pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
- Umyte i sparzone pomidory obrać ze skórki. Pomidory i mozarellę pokroić na plastry o grubości pół centymetra.
- Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać razem z czosnkiem i migdałami. Rozetrzeć w moździerzu, dodając dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Połową mieszanki ziołowej posmarować dno żaroodpornego naczynia. Ułożyć na przemian filety, pomidory i mozarellę.
- Polać potrawę pozostałą częścią sosu ziołowego. Zapiekać pod przykryciem około 25 minut. Podawać z białym pieczywem.