Filety z flądry zapiekane z pomidorami i mozzarellą

2021-03-29
Filety z flądry zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Autor: Shutterstock Filety z flądry zapiekane z pomidorami i mozzarellą
łatwy
15 min
4

Filety z flądry mają bardzo smaczne mięso. Czosnek, migdały, natka pietruszki i bazylia dopełniają smak zapiekanych filetów z flądry.

SKŁADNIKI

  • 70 dag filetów z flądry
  • 3 pomidory (można użyć pomidory z puszki)
  • 5 dag mozzarelli
  • sok z połówki cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki migdałów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety rybne umyć i osuszyć, posypać solą i białym pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  • Umyte i sparzone pomidory obrać ze skórki. Pomidory i mozarellę pokroić na plastry o grubości pół centymetra.
  • Pietruszkę i bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać razem z czosnkiem i migdałami. Rozetrzeć w moździerzu, dodając dwie łyżki oliwy z oliwek.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Połową mieszanki ziołowej posmarować dno żaroodpornego naczynia. Ułożyć na przemian filety, pomidory i mozarellę.
  • Polać potrawę pozostałą częścią sosu ziołowego. Zapiekać pod przykryciem około 25 minut. Podawać z białym pieczywem.