Filety z flądry w maślanym sosie z młodą kapustą - pomysł na rybne danie obiadowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Prezentujemy przepis na rybne danie obiadowe: filety z flądry w maślanym sosie w postaci roladek, podany z młodą kapustą okraszoną wysmażonym boczkiem. Danie to najlepiej podać z młodymi ziemniakami oraz białym winem.
SKŁADNIKI
- 8 filetów z flądry
- 1 marchewka
- główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- odrobina cukru
- sól i pieprz
- plastry cytryny i natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną i umytą marchew pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do osolonego wrzątku na trzy minuty i odsączyć.
- Filety z flądry opłukać, odsączyć i skropić sokiem z cytryny, następnie posolić i posmarować z obu stron cieniutką warstwą chrzanu. Na wierzchu ułożyć plasterki marchwi i każdy z filetów zwinąć. Uformowane roladki spiąć wykałaczkami.
- W garnku zagotować szklankę wody z połową szklanki wina, szczyptą soli i kilkoma ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć roladki i gotować je na małym ogniu przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
- KAPUSTA Z BOCZKIEM: umytą kapustę drobno poszatkować i dusić w garnku z niewielką ilością wody, soli i pieprzu ok. 10 minut. Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć i dodać go do uduszonej i odsączonej kapusty.
- SOS DO RYBY: obrane cebule posiekać i gotować w garnku z resztą wina tak długo, aż pozostanie 1/3 objętości płynu. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną odrobiną zimnej wody, zagęścić nią wywar z cebuli i ponownie go zagotować. Następnie dodać mocno schłodzone, pokrojone w kostkę masło i doprawić sos solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Roladki rybne ułożyć na półmisku, polać je sosem i otoczyć kapustą. Danie udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.