Filety z flądry w maślanym sosie z młodą kapustą - pomysł na rybne danie obiadowe

2021-03-29
Filety z flądry w maślanym sosie z młodą kapustą - pomysł na rybne danie obiadowe
Autor: Shutterstock Filety z flądry w maślanym sosie
łatwy
30 min
4

Prezentujemy przepis na rybne danie obiadowe: filety z flądry w maślanym sosie w postaci roladek, podany z młodą kapustą okraszoną wysmażonym boczkiem. Danie to najlepiej podać z młodymi ziemniakami oraz białym winem.

SKŁADNIKI

  • 8 filetów z flądry
  • 1 marchewka
  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • sól i pieprz
  • plastry cytryny i natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną i umytą marchew pokroić w cienkie plasterki, wrzucić do osolonego wrzątku na trzy minuty i odsączyć.
  • Filety z flądry opłukać, odsączyć i skropić sokiem z cytryny, następnie posolić i posmarować z obu stron cieniutką warstwą chrzanu. Na wierzchu ułożyć plasterki marchwi i każdy z filetów zwinąć. Uformowane roladki spiąć wykałaczkami.
  • W garnku zagotować szklankę wody z połową szklanki wina, szczyptą soli i kilkoma ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć roladki i gotować je na małym ogniu przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
  • KAPUSTA Z BOCZKIEM: umytą kapustę drobno poszatkować i dusić w garnku z niewielką ilością wody, soli i pieprzu ok. 10 minut. Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć i dodać go do uduszonej i odsączonej kapusty.
  • SOS DO RYBY: obrane cebule posiekać i gotować w garnku z resztą wina tak długo, aż pozostanie 1/3 objętości płynu. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną odrobiną zimnej wody, zagęścić nią wywar z cebuli i ponownie go zagotować. Następnie dodać mocno schłodzone, pokrojone w kostkę masło i doprawić sos solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • Roladki rybne ułożyć na półmisku, polać je sosem i otoczyć kapustą. Danie udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.