Dorsz z ziemniakami: przepis na samo zdrowie na talerzu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dorsz z ziemniakami to pożywne i zdrowe danie. Dietetycy zalecają jedzenie dorsza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Aby zrobić pyszny i łatwy obiad z dorsza wystarczy filet z dorsza, kilka plastrów szynki z indyka, nieco warzyw i dobrze dobrane przyprawy.
SKŁADNIKI
- 200 g filetów z dorsza
- pół szklanki wywaru warzywnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka nasion gorczycy
- 2 plastry wędzonego fileta z indyka
- 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę
- 1 cebula pokrojona w plasterki, ząbek czosnku, czerwona papryczka chili świeża lub szczypta suszonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy ziarna gorczycy, smażymy aż zaczną pękać.
Dodajemy krążki cebuli, ziemniaki oraz kawałki wędzonego indyka.
Całość smażymy ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodajemy paprykę chili, czosnek i rybę pokrojoną na kawałki.
Po 3 minutach dodajemy pół szklanki wywaru, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 5 minut i gotowe.