Dorsz w zielonej pierzynce: przepis na wyśmienite, zdrowe danie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Filet z dorsza w zielonej pierzynce to danie, które przygotujesz w 20 minut. Pamiętaj, że porcja dorsza to porcja zdrowia. Ryba jest poza tym polecana osobom na diecie. Jej 100 gram to zaledwie 80 kalorii!
SKŁADNIKI
- 4 filety z dorsza
- 120 g czerstwej bułki pszennej
- pęczek natki pietruszki
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerstwą bułkę rozdrabniamy w mikserze lub blenderze. Dodajemy masło poszatkowane na kawałki, natkę i miksujemy do otrzymania konsystencji pasty.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wstawiamy na chwilę wysmarowane masłem naczynie żaroodporne do podgrzania.
- W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem filety ryby, a następnie przykrywamy każdy plaster pastą z natki pietruszki.
- Wyjmujemy naczynie z pieca i układamy w nim filety. Wstawiamy do pieca i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy, gdy panierka będzie miała złoty kolor.
- Podajemy natychmiast po wyjęciu z ryżem lubi pieczonymi ziemniakami. Do dania pasuje także sałatka z pomidorów, cebuli i oliwy z oliwek.