Dorsz w zielonej pierzynce: przepis na wyśmienite, zdrowe danie

2021-03-29
Dorsz w zielonej pierzynce
Autor: Shutterstock Dorsz w zielonej pierzynce - zdrowa i apetycznie wyglądająca potrawa.
łatwy
20 min
4

Filet z dorsza w zielonej pierzynce to danie, które przygotujesz w 20 minut. Pamiętaj, że porcja dorsza  to porcja zdrowia. Ryba jest poza tym polecana osobom na diecie. Jej 100 gram to zaledwie 80 kalorii!

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorsza
  • 120 g czerstwej bułki pszennej
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerstwą bułkę rozdrabniamy w mikserze lub blenderze. Dodajemy masło poszatkowane na kawałki, natkę i miksujemy do otrzymania konsystencji pasty.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wstawiamy na chwilę wysmarowane masłem naczynie żaroodporne do podgrzania.
  • W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem filety ryby, a następnie przykrywamy każdy plaster pastą z natki pietruszki.
  • Wyjmujemy naczynie z pieca i układamy w nim filety. Wstawiamy do pieca i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy, gdy panierka będzie miała złoty kolor.
  • Podajemy natychmiast po wyjęciu z ryżem lubi pieczonymi ziemniakami. Do dania pasuje także sałatka z pomidorów, cebuli i oliwy z oliwek.