Dorsz w sosie borowikowym: ocean i las razem na talerzu
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Dorsz w sosie borowikowym to danie szybkie w przygotowaniu, dietetyczne i bardzo smaczne, choć łączy dwa, być może z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb (78 kcal i 0,7 g tłuszczu w 100 g). Zawiera dużo kwasów omega-3, białka o wysokiej strawności, jodu, selenu, magnezu oraz witaminy B12. Potrawy z dorszem są idealne dla osób, które są na diecie. Mogą je jeść kobiety w ciąży, zalecane są osobom ze schorzeniami tarczycy. Warto wiedzieć, że dorsz z Pacyfiku ma dwa razy więcej kwasów omega-3 niż ten atlantycki. Ale to, co trzeba wiedzieć przede wszystkim, i co powinno ucieszyć każdego smakosza - dorsz ma wyjątkowo delikatne, smaczne białe mięso i mało ości.
SKŁADNIKI
- 800 g filetów z dorsza
- 200 g borowików (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
- cebula
- ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- gałązka rozmarynu lub tymianku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oliwy
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie umyte i osuszone borowiki pokroić na kawałki.
- Posiekać cebulę, zeszklić ją na oliwie, dodać grzyby, posiekany czosnek, rozmaryn, ziele angielskie. Dusić około 20 minut.
- Wyjąć rybę z lodówki, nałożyć ją na patelnię, dusić 15 minut. Wymieszać ze śmietaną, posypać koperkiem, doprawić solą i pieprzem.