Dorsz w sosie borowikowym: ocean i las razem na talerzu

2021-03-29
Łucja Królikowska
Dorsz w sosie borowikowym
Autor: Shutterstock Dorsz w sosie borowikowym - dietetyczne i smaczne danie.
łatwy
35 min
4

Dorsz w sosie borowikowym to danie szybkie w przygotowaniu, dietetyczne i bardzo smaczne, choć łączy dwa,  być może z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Dorsz  jest jedną z najmniej kalorycznych ryb (78 kcal i 0,7 g tłuszczu w 100 g). Zawiera dużo kwasów omega-3, białka o wysokiej strawności, jodu, selenu, magnezu oraz witaminy B12. Potrawy z dorszem są idealne dla osób, które są na diecie. Mogą je jeść kobiety w ciąży, zalecane są osobom ze schorzeniami tarczycy. Warto wiedzieć, że dorsz z Pacyfiku ma dwa razy więcej kwasów omega-3 niż ten atlantycki. Ale to, co trzeba wiedzieć przede wszystkim, i co powinno ucieszyć każdego smakosza - dorsz ma wyjątkowo delikatne, smaczne białe mięso i mało ości. 

SKŁADNIKI

  • 800 g filetów z dorsza
  • 200 g borowików (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • gałązka rozmarynu lub tymianku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie umyte i osuszone borowiki pokroić na kawałki.
  • Posiekać cebulę, zeszklić ją na oliwie, dodać grzyby, posiekany czosnek, rozmaryn, ziele angielskie. Dusić około 20 minut.
  • Wyjąć rybę z lodówki, nałożyć ją na patelnię, dusić 15 minut. Wymieszać ze śmietaną, posypać koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Łucja Królikowska