Chrupiąca ryba smażona: przepis na rybę z patelni

2021-02-19
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Chrupiąca ryba smażona
Autor: Shutterstock Smażona ryba będzie chrupiąca jeśli użyjemy odpowiedniej panierki.
łatwy
30 min
4

Chrupiąca ryba smażona na patelni to jedno z najsmaczniejszych dań. Nie zawsze jednak udaje się uzyskać oczekiwany efekt i panierka nie wychodzi odpowiednio chrupiąca. Nasz przepis na chrupką rybkę z patelni ułatwi wam zadanie i sprawi, że rodzina cieszyć się będzie super chrupką potrawą. Podstawą jest oczywiście odpowiednia panierka! Tutaj wykorzystujemy tartą bułkę i mąkę kukurydzianą - które na patelni spiekają się w pyszną, chrupiącą panierkę. 

Składniki

600-700 g mrożonej ryby o białym mięsie

2 jajka

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki tartej bułki

0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub grysu

2 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego

1 łyżeczka słodkie papryki mielonej

tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rybę rozmrozić w lodówce. Odsączyć z nadmiaru wody i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Płaty lub kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. 

Jajka rozkłócić z 2 łyżkami wody. 

Przygotować miskę lub głęboki talerz z mąką oraz drugi z bułką tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.

Rybę panierować kolejne w mące, jajkach i tartej bułce.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. 

Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką z kiszonej kapusty. 

Jak sprawdzić, czy ryba jest już usmażona? W najgrubsze miejsce filetu rybnego wbić nóż lub widelec i szybko dotknąć nim wargi. Jeśli metal jest wyraźnie ciepły, to znaczy, że delikatne mięso ryby już jest gotowe.