Chrupiąca ryba smażona: przepis na rybę z patelni
2021-05-21
łatwy
30 min
4
Chrupiąca ryba smażona na patelni to jedno z najsmaczniejszych dań. Nie zawsze jednak udaje się uzyskać oczekiwany efekt i panierka nie wychodzi odpowiednio chrupiąca. Nasz przepis na chrupką rybkę z patelni ułatwi wam zadanie i sprawi, że rodzina cieszyć się będzie super chrupką potrawą. Podstawą jest oczywiście odpowiednia panierka! Tutaj wykorzystujemy tartą bułkę i mąkę kukurydzianą - które na patelni spiekają się w pyszną, chrupiącą panierkę.
Jak sprawdzić, czy ryba jest już usmażona?
W najgrubsze miejsce filetu rybnego wbić nóż lub widelec i szybko dotknąć nim wargi. Jeśli metal jest wyraźnie ciepły, to znaczy, że delikatne mięso ryby już jest gotowe.
SKŁADNIKI
- 600-700 g mrożonej ryby o białym mięsie
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki tartej bułki
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub grysu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkie papryki mielonej
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę rozmrozić w lodówce. Odsączyć z nadmiaru wody i osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Płaty lub kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
- Jajka rozkłócić z 2 łyżkami wody.
- Przygotować miskę lub głęboki talerz z mąką oraz drugi z bułką tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.
- Rybę panierować kolejne w mące, jajkach i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką z kiszonej kapusty.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?