Chrupiąca ryba smażona: przepis na rybę z patelni

Chrupiąca ryba smażona
Autor: Shutterstock Smażona ryba będzie chrupiąca jeśli użyjemy odpowiedniej panierki.
łatwy
30 min
4

Chrupiąca ryba smażona na patelni to jedno z najsmaczniejszych dań. Nie zawsze jednak udaje się uzyskać oczekiwany efekt i panierka nie wychodzi odpowiednio chrupiąca. Nasz przepis na chrupką rybkę z patelni ułatwi wam zadanie i sprawi, że rodzina cieszyć się będzie super chrupką potrawą. Podstawą jest oczywiście odpowiednia panierka! Tutaj wykorzystujemy tartą bułkę i mąkę kukurydzianą - które na patelni spiekają się w pyszną, chrupiącą panierkę. 

Jak sprawdzić, czy ryba jest już usmażona?

W najgrubsze miejsce filetu rybnego wbić nóż lub widelec i szybko dotknąć nim wargi. Jeśli metal jest wyraźnie ciepły, to znaczy, że delikatne mięso ryby już jest gotowe. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę rozmrozić w lodówce. Odsączyć z nadmiaru wody i osuszyć papierowymi ręcznikami.
  • Płaty lub kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. 
  • Jajka rozkłócić z 2 łyżkami wody. 
  • Przygotować miskę lub głęboki talerz z mąką oraz drugi z bułką tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.
  • Rybę panierować kolejne w mące, jajkach i tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką z kiszonej kapusty. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej