Aromatyczne curry z paluszków krabowych
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Delikatne w smaku paluszki krabowe skąpane w intensywnym i pikantnym sosie, w którym wszystkie smaki włączy w harmonijną całość łagodzące mleko kokosowe. Eksplozja smaków w indyjskim stylu - curry z paluszków krabowych.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 opakowania mrożonych paluszków krabowych
- 1/4 szklanki oleju
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- kilka liści curry
- kawałek korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta kurkumy
- puszka mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę, papryczki oczyść z pestek i również posiekaj.
- Cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj curry, czosnek, imbir i chili, p pięciu minutach gotowania wlej szklankę wody.
- Cały czas mieszając zagotuj sos i pozostaw na małym ogniu 8 minut. Po tym czasie przypraw sos kurkumą i dodaj paluszki krabowe.
- Gotuj 10 minut, po czym dodaj mleko kokosowe. Na koniec przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.