Zrazy śląskie dla zapracowanych na pyszny obiad: przepis na mielone inaczej
2022-03-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zrazy śląskie dla zapracowanych to świetny pomysł na pyszny obiad. Zamiast pracowicie rozbijać udziec wołowy na zrazy i zawijać je, aby udusić, proponujemy oszukane zrazy z mielonego mięsa. Wszystkie składniki śląskich zrazów znajdziecie w środku kotletów. Są pyszne, soczyste, przygotowane bez jajka (mięso wołowe samo się klei) i bardzo proste w przyrządzeniu. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 4 ogórki konserwowane w occie
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli lub mniej, ponieważ musztarda zawiera sól
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Ogórki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać po jednej łyżce masła oraz oleju. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia.
- Do cebuli dodać starte ogórki oraz musztardę. Smażyć przez 1 minutę. Przestudzić.
- Do mielonego mięsa dodać zawartość patelni. Przyprawić odrobiną soli oraz pieprzu. Wyrabiać dłonią do uzyskania zwartej masy.
- Z masy formować owalne kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średni ogniu do zrumienienia z każdej strony.
- Podawać z frytkami lub ziemniakami puree i sosem pieczeniowym.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?