Zrazy śląskie dla zapracowanych na pyszny obiad: przepis na mielone inaczej

Zrazy śląskie dla zapracowanych na pyszny obiad: przepis na mielone inaczej
Autor: Shutterstock.com Zrazy śląskie dla zapracowanych na pyszny obiad: przepis na mielone inaczej
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zrazy śląskie dla zapracowanych to świetny pomysł na pyszny obiad. Zamiast pracowicie rozbijać udziec wołowy na zrazy i zawijać je, aby udusić, proponujemy oszukane zrazy z mielonego mięsa. Wszystkie składniki śląskich zrazów znajdziecie w środku kotletów. Są pyszne, soczyste, przygotowane bez jajka (mięso wołowe samo się klei) i bardzo proste w przyrządzeniu. Wypróbujcie koniecznie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki konserwowane w occie
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli lub mniej, ponieważ musztarda zawiera sól
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Ogórki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzać po jednej łyżce masła oraz oleju. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia.
  • Do cebuli dodać starte ogórki oraz musztardę. Smażyć przez 1 minutę. Przestudzić. 
  • Do mielonego mięsa dodać zawartość patelni. Przyprawić odrobiną soli oraz pieprzu. Wyrabiać dłonią do uzyskania zwartej masy. 
  • Z masy formować owalne kotlety. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średni ogniu do zrumienienia z każdej strony. 
  • Podawać z frytkami lub ziemniakami puree i sosem pieczeniowym. 
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej