Zrazy po staropolsku - przepis na pyszne, tradycyjne danie

2021-03-29
Zrazy po staropolsku
Autor: Shutterstock Zrazy wołowe z nadzieniem cebulowo-chlebowym.
łatwy
20 min
4

Przepis na wołowe zrazy z nadzieniem chlebowo-cebulowym to jedna z najbardziej znanych staropolskich receptur. Mięsne roladki podawane z sosem grzybowym, kaszą i kiszonym ogórkiem sprawdzą się jako pyszne danie na niedzielny obiad. Sprawdź, jak je przygotować.

SKŁADNIKI

  • 70 dag wołowiny
  • cebula
  • 6 suszonych grzybów
  • • 1 1/4szklanki czerstwego, razowego pieczywa
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka rosołu
  • jajko
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, lekko rozbij, posyp pieprzem.
  • Szklankę chleba rozetrzyj z masłem, dodaj zeszkloną na maśle przestudzoną posiekaną cebulę, sól, pieprz, jajko i wymieszaj.
  • Nałóż farsz na płaty mięsa, zwiń zrazy, zepnij wykałaczkami. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  • Przełóż do rondla, zalej rosołem, dodaj pokrojone w paski ugotowane grzyby, posyp pozostałym chlebem i duś na niewielkim ogniu.
  • Podawaj z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.
Redakcja
więcej