Zrazy po staropolsku - przepis na pyszne, tradycyjne danie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na wołowe zrazy z nadzieniem chlebowo-cebulowym to jedna z najbardziej znanych staropolskich receptur. Mięsne roladki podawane z sosem grzybowym, kaszą i kiszonym ogórkiem sprawdzą się jako pyszne danie na niedzielny obiad. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 70 dag wołowiny
- cebula
- 6 suszonych grzybów
- • 1 1/4szklanki czerstwego, razowego pieczywa
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- szklanka rosołu
- jajko
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój w plastry w poprzek włókien, lekko rozbij, posyp pieprzem.
- Szklankę chleba rozetrzyj z masłem, dodaj zeszkloną na maśle przestudzoną posiekaną cebulę, sól, pieprz, jajko i wymieszaj.
- Nałóż farsz na płaty mięsa, zwiń zrazy, zepnij wykałaczkami. Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Przełóż do rondla, zalej rosołem, dodaj pokrojone w paski ugotowane grzyby, posyp pozostałym chlebem i duś na niewielkim ogniu.
- Podawaj z kaszą gryczaną i ogórkiem kwaszonym.