Zrazy po radziwiłłowsku: eleganckie polskie danie na świąteczny obiad
2021-03-29
trudny
50 min
4
Zrazy po radziwiłłowsku to bardzo wykwintne, tradycyjnie polskie danie. Przepis nie zawiera modnych dodatków i przypraw. Wymaga za to świeżych, pierwszej jakości składników, a także staranności wykonania. Doskonale nadaje się na świąteczny obiad, który - pamiętajmy - rządzi się własnymi prawami. Przyjmując gości świątecznym obiadem nie liczymy się z kosztami i nakładem pracy. Danie główne powinno być niebanalne, doskonałe w smaku i efektowne, wszak jemy także oczami.
SKŁADNIKI
- 1,3 kg polędwicy wołowej
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 0,5 kg razowego chleba
- 4 cebule
- 150 dag masła z łyżką oliwy
- 20 dag masła
- 250 ml śmietany
- sól, pieprz świeżo zmielony
- okrągły chleb
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule pokroić w kostkę, zeszklić.
- Zmielić wieprzowinę z chlebem razowym i cebulą, doprawić solą i pieprzem.
- Wyrobić jednolity farsz.
- Polędwicę pokroić w cienkie plastry, lekko zbić tłuczkiem, nałożyć farsz i zwinąć.
- Spiąć wykałaczką i obtoczyć w mące.
- Zrazy obsmażyć na maśle z oliwą na ostrym ogniu.
- Ułożyć w płytkim rondlu.
- Na wierzchu położyć kostkę masła pokrojoną w kawałki.
- Dusić pod przykryciem ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Zalać śmietaną, chwilę gotować bez mieszania, aż śmietana zrobi się beżowa.
- Z okrągłego chleba odkroić pokrywkę, wydrążyć środek. Zrazy włożyć do bochenka, zalać sosem, przykryć. Podgrzać w piekarniku.