Zrazy po burgundzku, duszone w winnym sosie [bez zawijania]

2021-03-29
Zrazy po burgundzku, duszone w winnym sosie [bez zawijania]
Autor: Shutterstock Zrazy po burgundzku, duszone w winnym sosie [bez zawijania]
łatwy
20 min
4

Na elegancki obiad - propozycja dania z wołowiny. Zrazy po burgundzku, duszone w winnym sosie, ale bez zawijania. Dzięki temu mniej kłopotliwe w przygotowaniu, ale równie smaczne. Zrazy po burgundzku pasują do kopytek  lub szarych klusek

SKŁADNIKI

  • 60 dag mięsa zrazowego (wołowiny)
  • 2-3 cebule
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na kawałki długości 4 cm, szerokości i grubości około 3 cm. 
  • W rondlu podgrzać tłuszcz i zrumienić w nim mięso. Dodać posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor, wlać wino, dodać pieprz i sól oraz liście laurowe. Przykryć, pozostawiając małą szczelinę i powoli dusić.
  • Jeśli sos zgęstnieje, wlać trochę gorącej wody.
  • Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć je na głęboki półmisek i podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem na sypko.