Zrazy po burgundzku, duszone w winnym sosie [bez zawijania]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Na elegancki obiad - propozycja dania z wołowiny. Zrazy po burgundzku, duszone w winnym sosie, ale bez zawijania. Dzięki temu mniej kłopotliwe w przygotowaniu, ale równie smaczne. Zrazy po burgundzku pasują do kopytek lub szarych klusek.
SKŁADNIKI
- 60 dag mięsa zrazowego (wołowiny)
- 2-3 cebule
- 3 łyżki tłuszczu
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na kawałki długości 4 cm, szerokości i grubości około 3 cm.
- W rondlu podgrzać tłuszcz i zrumienić w nim mięso. Dodać posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty kolor, wlać wino, dodać pieprz i sól oraz liście laurowe. Przykryć, pozostawiając małą szczelinę i powoli dusić.
- Jeśli sos zgęstnieje, wlać trochę gorącej wody.
- Gdy mięso będzie miękkie, przełożyć je na głęboki półmisek i podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem na sypko.