Żołądki drobiowe duszone w sosie chrzanowym na bazie beszamelu
2021-04-01
średni
60 min
4
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie chrzanowym to pyszna odmiana codziennego obiadu. W gulaszach i mięsach z sosami szczególnie gustują najmłodsi domownicy. Żołądki drobiowe są dobrym źródłem białka, cennym również dla seniorów. I najważniejsze są tanią alternatywą dla gulaszy mięsnych. Bazą dla sosu chrzanowego jest klasyczny sos beszamelowy. Podajemy prosty przepis na duszone żołądki w sosie beszamelowo-chrzanowym krok po kroku.
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- Na gulasz z żołądków drobiowych potrzebne będą:
- 1 średnia cebula
- 60 dag żołądków drobiowych
- 1 szklanka bulionu rosołowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- olej
- Na sos chrzanowy na bazie beszamelu potrzebnę będą:
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 szklanka rosołu
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki chrzanu w occie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądki oczyścić i pokroić w kawałki. Cebulę posiekać w piórka.
- Cebulę i żołądki podsmażyć na oleju z solą, pieprzem i majerankiem około 10 minut.
- Po podsmażeniu dolać szklankę rosołu i szklankę wody i dusić pod przykryciem godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie gotowania zdjąć pokrywkę i na wolnym ogniu zredukować pozostałości płynu o połowę.
- Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić łyżkę masła, wsypać mąkę i do gotowej zasmażki dodać po trochu szklankę mleka i szklankę rosołu. Trzymać na ogniu do momentu zgęstnienia się sosu, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy sos jest gotowy dodać chrzan i przelać do ugotowanych wcześniej żołądków. Chrzan gorzknieje wskutek gotowania. Dlatego sosów po dodaniu chrzanu nie należy już gotować.
- Podawać z kasza gryczaną lub kopytkami.