Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami: cały obiad z 1 blachy
2020-10-26
łatwy
20 min
4
Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami to cały obiad z 1 blachy. Idealna rozwiązanie, gdy nie macie czasu, ani ochoty, stać przy kuchni non-stop. Złocista, chrupiąca skórka i soczyste mięso, a do tego pyszne ziemniaki. Wystarczy posiekać świeże warzywa lub wyjąć coś ze słoika i gotowe!
SKŁADNIKI
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 1 kg ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego tymianek, oliwę, sok z cytryny, skórkę cytryny oraz sól i pieprz, zmiksować.
- Kurczaka rozciąć wzdłuż mostka. Ułożyć tuszkę kurczaka piersią do dołu i nacisnąć obiema rękami na grzbiet tak, aby kurczak otworzył się i rozpłaszczył.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ziemniaki (umyte, obrane lub nie, przekrojone na pół). Ziemniaki skropić połową przygotowanej marynaty, wymieszać, rozłożyć równą warstwą.
- Kurczaka natrzeć marynatą z obu stron. Ułożyć na płask na ziemniakach, skórką do góry.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec około 2 godzin. W trakcie pieczenia dwukrotnie polać kurczaka wytworzonym sosem.
- Podawać z sałatką z surowych warzyw lub kiszonkami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?