Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami: cały obiad z 1 blachy

Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami: cały obiad z 1 blachy
Autor: Shutterstock Złocisty kurczak i pieczone ziemniaki, wszystko razem pieczone powoli
łatwy
20 min
4

Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami to  cały obiad z 1 blachy. Idealna rozwiązanie, gdy nie macie czasu, ani ochoty, stać przy kuchni non-stop. Złocista, chrupiąca skórka i soczyste mięso, a do tego pyszne ziemniaki. Wystarczy posiekać świeże warzywa lub wyjąć coś ze słoika i gotowe!

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego tymianek, oliwę, sok z cytryny, skórkę cytryny oraz sól i pieprz, zmiksować.
  • Kurczaka rozciąć wzdłuż mostka. Ułożyć tuszkę kurczaka piersią do dołu i nacisnąć obiema rękami na grzbiet tak, aby kurczak otworzył się i rozpłaszczył. 
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ziemniaki (umyte, obrane lub nie, przekrojone na pół). Ziemniaki skropić połową przygotowanej marynaty, wymieszać, rozłożyć równą warstwą.
  • Kurczaka natrzeć marynatą z obu stron. Ułożyć na płask na ziemniakach, skórką do góry.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec około 2 godzin. W trakcie pieczenia dwukrotnie polać kurczaka wytworzonym sosem. 
  • Podawać z sałatką z surowych warzyw lub kiszonkami. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej