Ziemniaki zapiekane z jarmużem - zdrowa i sycąca zapiekanka

łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Ziemniaki zapiekane z jarmużem to nieskomplikowana, zdrowa i sycąca zapiekanka. Od czasu do czasu nasze ciało potrzebuje solidnej dawki węglowodanów, błonnika i mikroelementów. Wszystkiego tego dostarczą właśnie ziemniaki zapiekane z jarmużem i boczkiem w pysznym sosie serowym. 

SKŁADNIKI

  • 750 g ziemniaków
  • 1 kg świeżego jarmużu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 350 g bekonu lub surowego boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plastry
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml wywaru z kurczaka
  • 150 g śmietany
  • 150 ml mleka
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 100 g tartego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie przez około 20 minut. Ziemniaki odcedzić, obrać i ostudzić.
  • Oberwać liście jarmużu z łodyżek, dokładnie umyć i blanszować we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty. Osączyć na durszlaku. Jarmuż dobrze wycisnąć i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Podgrzać 1 łyżkę masła w rondlu. Dodać cebulę i boczek. Smaż do zeszklenia cebuli. Dodać jarmuż i smażyć przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Pozostałe masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić bulionem, śmietaną i mlekiem i gotować do uzyskania gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Wymieszać z parmezanem i jajkiem. Doprawić sos solą i  pieprzem.
  • Ziemniaki pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. W natłuszczonym naczyniu na przemian układać ziemniaki, jarmuż i sos. Wykończyć  warstwą sosu.
  • Piec zapiekankę w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut (kuchenka elektryczna 200 °C, piekarnik z termoobiegiem 180 °C, gaz 3). Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem. Podawać gorącą. 
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, wypróbuj więcej inspirujących pomysłów na zapiekanki ziemniaczane. Zobacz poniżej galerię naszych przepisów

Zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej