Ziemniaki zapiekane z jarmużem - zdrowa i sycąca zapiekanka
2022-04-04
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Ziemniaki zapiekane z jarmużem to nieskomplikowana, zdrowa i sycąca zapiekanka. Od czasu do czasu nasze ciało potrzebuje solidnej dawki węglowodanów, błonnika i mikroelementów. Wszystkiego tego dostarczą właśnie ziemniaki zapiekane z jarmużem i boczkiem w pysznym sosie serowym.
SKŁADNIKI
- 750 g ziemniaków
- 1 kg świeżego jarmużu
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 350 g bekonu lub surowego boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plastry
- 2 łyżki mąki
- 200 ml wywaru z kurczaka
- 150 g śmietany
- 150 ml mleka
- 100 g startego parmezanu
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 100 g tartego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć i ugotować w wodzie przez około 20 minut. Ziemniaki odcedzić, obrać i ostudzić.
- Oberwać liście jarmużu z łodyżek, dokładnie umyć i blanszować we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty. Osączyć na durszlaku. Jarmuż dobrze wycisnąć i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Podgrzać 1 łyżkę masła w rondlu. Dodać cebulę i boczek. Smaż do zeszklenia cebuli. Dodać jarmuż i smażyć przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Pozostałe masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i smażyć na złoty kolor, mieszając. Zasmażkę rozprowadzić bulionem, śmietaną i mlekiem i gotować do uzyskania gęstej konsystencji, cały czas mieszając. Wymieszać z parmezanem i jajkiem. Doprawić sos solą i pieprzem.
- Ziemniaki pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. W natłuszczonym naczyniu na przemian układać ziemniaki, jarmuż i sos. Wykończyć warstwą sosu.
- Piec zapiekankę w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut (kuchenka elektryczna 200 °C, piekarnik z termoobiegiem 180 °C, gaz 3). Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem. Podawać gorącą.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, wypróbuj więcej inspirujących pomysłów na zapiekanki ziemniaczane. Zobacz poniżej galerię naszych przepisów