Ziemniaki smażone z fasolą [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Ziemniaki smażone z dodatkiem białej fasoli to sycąca potrawa, która sprawdzi się w chłodnych okresach roku. To także idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Oprócz tego to doskonała propozycja dla wegetarian - dzięki dodatkowi fasoli. Oczywiście wtedy należy pominąć dodatek boczku.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków ugotowanych na półtwardo w mundurkach
- 150 g boczku
- puszka białej fasoli
- 1 spora cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- 2 średnie pomidory
- łyżka musztardy, np. dijon
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.
- Boczek pokroić w kostkę, fasolę odsączyć, można ją też na sitku przepłukać wrzątkiem (straci specyficzny posmak puszki).
- Cebulę i czosnek drobno posiekać. Z pomidorów wyciąć zgrubienia przy ogonku, miąższ pokroić w kostkę.
- Na patelni stopić boczek, ułożyć ziemniaki, dorzucić czosnek i cebulę, smażyć około 5 minut. Odwrócić ziemniaki i dalej smażyć około 10 minut.
- Pod koniec smażenie dodać pomidory, fasolę i majeranek. Przyprawić pieprzem i musztardą.