Ziemniaki po cabańsku w piekarniku

Ziemniaki po cabańsku w piekarniku
Autor: Shutterstock.com Ziemniaki zapiekane z warzywami i wędlinami pod liśćmi kapusty
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Ziemniaki po cabańsku w piekarniku to pyszne, podhalańskie danie jednogarnkowe. Zazwyczaj przyrządzane jest w żeliwnym kociołku nad ogniskiem.  W innych regionach znane jest pod nazwą pieczonki, prażone, duszonki. Ziemniaki po cabańsku to łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące danie. 

Krótka historia pieczonki z ziemniaków

Na ziemi chrzanowskiej potrawa ta nazywana jest „pieczonymi” lub „ziemniakami po cabańsku”. Nazwę są wzięła od Cabanów czyli ludności, która przybyła do Chrzanowa w XIII wieku, w czasach najazdów tatarskich. Cabani lub Czabanowie, byli pasterzami, którzy pilnowali bydła niezbędnego do wyżywienia ordy tatarskiej. Po śmierci chana tatarskiego, wojska wycofały się z Polski, a część pasterzy pozostała na ziemiach podbijanych. Nadal zajmowali się hodowlą bydła. Przybyli do Polski Cabanowie osiedlili się w Chrzanowie i okolicach. Z czasem  ich potomkowie przyjęli polskie nazwiska.

Skąd nazwa „ziemniaki po cabańsku”?

Nazwa „ziemniaki po cabańsku” jest współczesną nazwą. W 2005 roku w plebiscycie tygodnika „Przełom” i Starostwa Powiatowego w Chrzanowie wyłoniono nazwę dla „pieczonych”. Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  „pieczone”, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych 17 stycznia 2011 roku.

Z czego przygotowuje się „ziemniaki po cabańsku”?

Tę prostą potrawę przygotowuje się z ziemniaków, warzyw (marchew, pietruszka, cebula, kilka liści kapusty, buraki) oraz wędzonego boczku i kiełbasy w żeliwnym kociołku lub kamionkowym garnku bez pokrywki. Zamiast pokrywki używa się właśnie dużych, zewnętrznych liści kapusty. Potrawę dociska się kawałkiem wyciętej darniny razem z ziemią. Działa to jak szybkowar. Szczelne okrycie oraz docisk podnoszą ciśnienie i temperaturę wewnątrz potrawy, co przyspiesza jej przygotowanie. Do tej pory niektórzy mieszkańcy Chrzanowa i okolic tak przygotowują to danie. Z czasem zaczęto produkować specjalne żeliwne kociołki na nóżkach z dokręcaną pokrywką. 

SKŁADNIKI

  • 600 g ziemniaków
  • 1 marchew
  • 3 cebule
  • 100 g boczku wędzonego w cienkich plastrach
  • 150 g pieczarek
  • 200 g kiełbasy
  • 4 zewnętrze liście kapusty białej lub czerwonej
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obieramy marchewki i ziemniaki, myjemy i kroimy w grube plastry. Pieczarki kroimy w paseczki, a cebule w krążki.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plasterki boczku, następnie ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę.
  • Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem.
  • Wierzch szczelnie okrywamy liśćmi kapusty, które zastępują pokrywkę i zapobiegają parowaniu potrawy. 
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy około 1 godziny. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej