Ziemniaki faszerowane, otulone boczkiem i zapieczone

Ziemniaki faszerowane, otulone boczkiem i zapieczone
Autor: Shutterstock Ziemniaki faszerowane, otulone boczkiem i zapieczone
łatwy
40 min
4

Ziemniaki to niepozorne warzywa, z których można z przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda. Jednym z nich jest  prawdziwy hit ziemniaki faszerowane mięsem, otulone boczkiem i zapieczone.

Lubisz pieczone ziemniaki, ale wolisz mniej skomplikowany przepis? ZOBACZ WIDEO!

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 4 liście kapusty (cukrowej lub włoskiej)
  • 400 g mięsa mielonego
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki rosołu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kajzerkę namoczyć w mleku z dodatkiem ciepłej wody.
  • Cebule obrać, posiekać, zeszklić lekko na rozgrzanym tłuszczu, dodać do mięsa.
  • Kajzerkę odcisnąć z mleka, wymieszać z mięsem, całość przyprawić solą, pieprzem, majerankiem 
  • Liście kapusty sparzyć, odciąć zgrubienia, tak by liście były podatne na zwijanie. 
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 10 minut (jeśli są bardzo duże, gotujemy je 5 minut dłużej).
  • Wyjąć, ostudzić, obrać z łupiny, przekroić wzdłuż na pół.
  • Połówki ziemniaków wydrążyć, nałożyć masę mięsną i ponownie złożyć, owijając każdy ziemniak plastrami boczku, a następnie liśćmi kapusty. Tak opakowane ziemniaki owinąć nicią.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, krótko obsmażyć ziemniaki, przełożyć do brytfanny. Podlać odrobiną rosołu, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, w miarę potrzeby podlewając rosołem.
  • Przed podaniem usunąć nici. Ziemniaki nadziewane podawać z surówką z kiszonej kapusty lub ze świeżych warzyw.
Joanna Anczura
więcej