Ziemniaki faszerowane, otulone boczkiem i zapieczone
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ziemniaki to niepozorne warzywa, z których można z przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda. Jednym z nich jest prawdziwy hit ziemniaki faszerowane mięsem, otulone boczkiem i zapieczone.
Lubisz pieczone ziemniaki, ale wolisz mniej skomplikowany przepis? ZOBACZ WIDEO!
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 4 liście kapusty (cukrowej lub włoskiej)
- 400 g mięsa mielonego
- czerstwa kajzerka
- szklanka mleka
- 2 cebule
- tłuszcz do smażenia
- łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- ½ szklanki rosołu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę namoczyć w mleku z dodatkiem ciepłej wody.
- Cebule obrać, posiekać, zeszklić lekko na rozgrzanym tłuszczu, dodać do mięsa.
- Kajzerkę odcisnąć z mleka, wymieszać z mięsem, całość przyprawić solą, pieprzem, majerankiem
- Liście kapusty sparzyć, odciąć zgrubienia, tak by liście były podatne na zwijanie.
- Ziemniaki dokładnie wyszorować, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 10 minut (jeśli są bardzo duże, gotujemy je 5 minut dłużej).
- Wyjąć, ostudzić, obrać z łupiny, przekroić wzdłuż na pół.
- Połówki ziemniaków wydrążyć, nałożyć masę mięsną i ponownie złożyć, owijając każdy ziemniak plastrami boczku, a następnie liśćmi kapusty. Tak opakowane ziemniaki owinąć nicią.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, krótko obsmażyć ziemniaki, przełożyć do brytfanny. Podlać odrobiną rosołu, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, w miarę potrzeby podlewając rosołem.
- Przed podaniem usunąć nici. Ziemniaki nadziewane podawać z surówką z kiszonej kapusty lub ze świeżych warzyw.