Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym: przepis na danie 2 w 1!

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to przepis na danie obiadowe typu 2 w 1.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to dobry pomysł na obiad - niedrogi i bardzo smaczny. Ziemniaki to jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych. A co zrobić, by awansowały na danie główne? Oto jeden ze sposobów!

SKŁADNIKI

  • 4 duże ziemniaki
  • 3 dag masła
  • 20 dag mielonego mięsa
  • 2-3 cebule
  • natka pietruszki
  • pół szklanki bulionu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i opłukać. Czubkiem ostrego noża naciąć na krzyż. Następnie wydrążyć łyżeczką.
  • Przygotować farsz: posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać do mięsa. Wsypać natkę, sól i pieprz, wymieszać.
  • Napełnić masą ziemniaki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na dno wlać bulion.
  • Ziemniaki skropić po wierzchu stopionym masłem. Piec ok. 45 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

W galerii znajdziesz sprawdzone przepisy na zapiekanki ziemniaczane

Bożena Kowalewska
więcej