Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym: przepis na danie 2 w 1!
2022-11-22
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Pyszne ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to dobry pomysł na obiad - niedrogi i bardzo smaczny. Ziemniaki to jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych. A co zrobić, by awansowały na danie główne? Oto jeden ze sposobów!
SKŁADNIKI
- 4 duże ziemniaki
- 3 dag masła
- 20 dag mielonego mięsa
- 2-3 cebule
- natka pietruszki
- pół szklanki bulionu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i opłukać. Czubkiem ostrego noża naciąć na krzyż. Następnie wydrążyć łyżeczką.
- Przygotować farsz: posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać do mięsa. Wsypać natkę, sól i pieprz, wymieszać.
- Napełnić masą ziemniaki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na dno wlać bulion.
- Ziemniaki skropić po wierzchu stopionym masłem. Piec ok. 45 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?