Żeberka wieprzowe w miodzie i białym winie - przepis na danie z grilla
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Coraz ładniejsza pogoda skłania nas do wyjęcia z garaży lub piwnic zestawów do grillowania i rozpoczęcia ucztowania! Zapomnij na chwilę o diecie na rzecz pysznych żeberek w doskonałej winnej marynacie!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg świeżych żeberek wieprzowych
- sól
- olej
- Marynata:
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki ostrej musztardy
- sok z cytryny
- otarta skórka z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- pieprz
- twoje ulubione zioła (wedle uznania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wytrzyj żeberka wilgotną, skropioną octem ściereczką, podziel je na sześć porcji, posyp niedużą ilością soli, przykryj folią aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
- W międzyczasie połącz w odpowiednio dużym (muszą się w nim zmieścić też żeberka) naczyniu miód, skórkę i sok cytryny, wino, musztardę, sól i pieprz. Jeśli zdecydowałeś się na dodatkowe zioła, dodaj je również teraz.
- Wyjmij żeberka z lodówki, wytrzyj je papierowym ręcznikiem. Włóż żeberka do naczynia, przykryj je folią i wstaw do lodówki na 15-20 godzin.
- W czasie marynowania postaraj się kilkakrotnie przewrócić mięso na drugą stronę.
- Powierzchnię grilla posmaruj olejem i ułóż na niej odsączone z marynaty kawałki żeberek. Piecz 15-20 minut, obracaj często, aż mięso będzie rumiane.
- Żeberka należy podawać bezpośrednio po zdjęciu z grilla w towarzystwie rumianego pieczywa tostowego posmarowanego masłem czosnkowym i sezonową surówką.