Żeberka w syropie klonowym [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Żeberka w syropie klonowym to potrawa inspirowana kanadyjską kuchnią. Jak zrobić pyszne żeberka w aromatycznej klonowej marynacie?
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 cebula cukrowa
- 1 marchewka
- pół małego selera
- nieduży korzeń imbiru
- słodka papryka w proszku
- suszony tymianek
- suszony cząber
- kmin rzymski
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka myjemy i porcjujemy. Oprószamy solą, pieprzem i papryką.
- Obieramy imbir i kroimy na cienkie plasterki, cebulę w talarki.
- Przekładamy żeberka do pojemnika, dodajemy imbir i cebule, i zalewamy trzema łyżkami oleju rzepakowego.
- Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
- Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy żeberka.
- Marchewkę kroimy w grubsze talarki, seler obieramy i zostawiamy w całości.
- Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy cebulę i imbir z marynaty, marchewkę, seler, pół łyżeczki kminu rzymskiego i po łyżce tymianku i cząbru.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Po 30 minutach zmieszamy temperaturę do 180 stopni.
- Później po godzinie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 60 minut.
- Tuż przed końcem dodajemy syrop klonowy – 10 minut w piecu i danie gotowe.