Żeberka w kawie - przepis na aromatyczne mięso
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Żeberka w kawie to aromatyczna potrawa, która pobudzi nie tylko zaspany organizm, ale również zmysły. Wyobraźcie sobie kolację we dwoje, albo spotkanie w gronie przyjaciół. Żeberka można jeść placami, obgryzać, oblizywać się i rozmawiać o przyjemnych sprawach. Zmysłowo i pysznie. Sprawdź, jak zrobić żeberka w kawie.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ładnych żeberek
- 2 duże cebule
- 4 jednostki espresso lub 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka ketchupu
- pół szklanki octu winnego
- ćwierć szklanki sosu sojowego
- łyżka pieprzu
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- parę kropli tabasco
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pociąć w jednokostne kawałki i ułożyć w rondlu. Cebulę posiekać drobno i zmieszać z ketchupem, octem, sosem sojowym i przyprawami. Dodać do sosu kawę.
- Zalać żeberka i postawić na mocnym ogniu, przykryć i dusić. Co parę minut mieszać dokładnie przy dnie, balansując na granicy lekkiego przypalenia, co wzmocni aromat sosu.
- Jeśli sos nadmiernie wyparuje, trzeba go podlać wodą. Danie będzie gotowe w chwili, gdy mięso samo zacznie odchodzi od kości.
Do żeberek w kawie idealnie pasują kopytka, kluski szare bądź śląskie.