Żeberka w kawie - przepis na aromatyczne mięso

2021-03-29
Żeberka w kawie - przepis na aromatyczne mięso.
Autor: Shutterstock Aromatyczne żeberka w kawie doskonałe na spotkanie towarzyskie
łatwy
40 min
4

Żeberka w kawie to aromatyczna potrawa, która pobudzi nie tylko zaspany organizm, ale również zmysły. Wyobraźcie sobie kolację we dwoje, albo spotkanie w gronie przyjaciół. Żeberka można jeść placami, obgryzać, oblizywać się i rozmawiać o przyjemnych sprawach. Zmysłowo i pysznie. Sprawdź, jak zrobić żeberka w kawie.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ładnych żeberek
  • 2 duże cebule
  • 4 jednostki espresso lub 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka ketchupu
  • pół szklanki octu winnego
  • ćwierć szklanki sosu sojowego
  • łyżka pieprzu
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • parę kropli tabasco

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pociąć w jednokostne kawałki i ułożyć w rondlu. Cebulę posiekać drobno i zmieszać z ketchupem, octem, sosem sojowym i przyprawami. Dodać do sosu kawę.
  • Zalać żeberka i postawić na mocnym ogniu, przykryć i dusić. Co parę minut mieszać dokładnie przy dnie, balansując na granicy lekkiego przypalenia, co wzmocni aromat sosu.
  • Jeśli sos nadmiernie wyparuje, trzeba go podlać wodą. Danie będzie gotowe w chwili, gdy mięso samo zacznie odchodzi od kości.

    Do żeberek w kawie idealnie pasują kopytka, kluski szare bądź śląskie.
Redakcja
więcej