Żeberka w kapuście: przepis na jesienny i zimowy obiad

2021-03-29
dania-z-kapusta-jak-zrobic-zeberka-w-kapuscie.jpg
Autor: photos.com Żeberka można udusić z kapustą albo też zapiec w piekarniku
łatwy
40 min
4

Proponujemy przepis na żeberka wieprzowe duszone w kapuście kwaszonej. W połączeniu z kapustą żeberka zyskują ciekawy, lekko kwaskowy smak. Naprawdę polecamy - szczególnie na jesienno-zimowe obiady.

SKŁADNIKI

  • paski żeberek
  • kapusta kwaszona (lub kiszona)
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka opłucz dokładnie w zimnej wodzie. Dopraw je solą i pieprzem w zależności od upodobań. Posyp czosnkiem granulowany. Odstaw je na co najmniej pół godziny, aby mięso złapało smak przypraw.
  • Danie najlepiej przygotować w wysokiej patelni. Na dno patelni nalej niewielką ilość oleju (2-3 łyżki stołowe) i dobrze go rozgrzej. Dodaj żeberka, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie kawałki mięsa mocno zrumień z obu stron, a następnie dodaj kwaszoną kapustę (albo kiszoną), tak aby przykryła żeberka. Dolej pół szklanki wody. Całość duś do momentu, aż kostki zaczną odchodzić od mięsa. Tak przygotowane żeberka najlepiej smakują z ziemniakami.