Żeberka w kapuście: przepis na jesienny i zimowy obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Proponujemy przepis na żeberka wieprzowe duszone w kapuście kwaszonej. W połączeniu z kapustą żeberka zyskują ciekawy, lekko kwaskowy smak. Naprawdę polecamy - szczególnie na jesienno-zimowe obiady.
SKŁADNIKI
- paski żeberek
- kapusta kwaszona (lub kiszona)
- czosnek granulowany
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka opłucz dokładnie w zimnej wodzie. Dopraw je solą i pieprzem w zależności od upodobań. Posyp czosnkiem granulowany. Odstaw je na co najmniej pół godziny, aby mięso złapało smak przypraw.
- Danie najlepiej przygotować w wysokiej patelni. Na dno patelni nalej niewielką ilość oleju (2-3 łyżki stołowe) i dobrze go rozgrzej. Dodaj żeberka, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki.
- Wszystkie kawałki mięsa mocno zrumień z obu stron, a następnie dodaj kwaszoną kapustę (albo kiszoną), tak aby przykryła żeberka. Dolej pół szklanki wody. Całość duś do momentu, aż kostki zaczną odchodzić od mięsa. Tak przygotowane żeberka najlepiej smakują z ziemniakami.