Zawsze robię tę zapiekankę, gdy nie mam czasu. Jest szybko, łatwo i pysznie
Nie masz pomysły na obiad, a nie masz siły na wymyślne danie? Nic trudnego! Ten przepis pozwoli na przygotowania pysznego i aromatycznego obiadu w zaledwie 30 minut. Jest niezwykle prosty, a pozwoli najeść się całej rodzinie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.
Co prostego można zjeść na obiad? Ten przepis cię zachwyci
Czasami szukanie przepisów na szybki obiad jest prawdziwą męczarnią. Wiele z nich nie brzmi nawet apetycznie lub wymaga składników, których nie mamy w domu. Na szczęście idziemy z pomocą.
Ten przepis na ekspresową zapiekankę jest nie tylko łatwy, ale wykorzystuje również składniki, które duża część z nas ma już w domu. Dzięki temu w prosty i szybki sposób przygotujemy obiad dla całej rodziny.
Co można zrobić na obiad na szybko? Z przygotowaniem poradzi sobie każdy
Przygotowanie zapiekanki jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować ziemniaki, i w tym czasie podsmażyć boczek, mięso oraz cebulkę.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, którą doprawiamy do smaku, warstwę mięsa i całość posypujemy serem. Później ten krok powtarzamy.
Kiedy nasza zapiekanka będzie już ułożona wystarczy przygotować mieszankę jajek ze śmietanką, solą i pieprzem i wylać ją na naszą zapiekankę.
Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. I tak w prosty i szybki sposób mamy przepyszny obiad dla całej rodziny.
Jedną z najlepszych rzeczy w tej zapiekance jest fakt, że możemy ją do woli modyfikować, to by pasowała do naszych potrzeb. Wykorzystać możemy mięso, czy dodatki, które mamy już w lodówce, a nasze danie wciąż będzie świetnie smakowało. Poradzi z nim sobie każdy.
SKŁADNIKI
- Kilogram ziemniaków
- 200 gramów boczku
- 200 gramów kiełbasy (można zamienić na inne mięso)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 100 ml śmietany min. 30 proc.
- 100 gramów tartej goudy
- przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy i gotujemy, jeśli chcemy by było szybciej możemy jeszcze przed gotowaniem pokroić je w plastry.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Mięso, boczek i cebule kroimy w drobną kostkę.
- Boczek podsmażamy, a następnie dodajemy mięso i cebulę.
- Kiedy będą już gotowe zdejmujemy z palnika.
- Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę oleju.
- Nakładamy warstwę ziemniaków, posypujemy do smaku przyprawami i dajemy połowę mięsa oraz ser.
- Kładziemy druga warstwę ziemniaków, przypraw, mięsa oraz sera.
- Jajka rozbijamy w misce ze śmietaną, solą i pieprzem.
- Masę jajeczno-śmietanową wlewamy na zapiekankę.
- Wsadzamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut