Zawsze robię tę zapiekankę, gdy nie mam czasu. Jest szybko, łatwo i pysznie

2025-02-08
Kinga Goldstein
Zawsze robię tę zapiekankę, gdy nie mam czasu. Jest szybko, łatwo i pysznie
Autor: Shutterstock.com Zawsze robię tę zapiekankę, gdy nie mam czasu. Jest szybko, łatwo i pysznie
łatwy
20 min
4

Nie masz pomysły na obiad, a nie masz siły na wymyślne danie? Nic trudnego! Ten przepis pozwoli na przygotowania pysznego i aromatycznego obiadu w zaledwie 30 minut. Jest niezwykle prosty, a pozwoli najeść się całej rodzinie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu.

Co prostego można zjeść na obiad? Ten przepis cię zachwyci

Czasami szukanie przepisów na szybki obiad jest prawdziwą męczarnią. Wiele z nich nie brzmi nawet apetycznie lub wymaga składników, których nie mamy w domu. Na szczęście idziemy z pomocą. 

Ten przepis na ekspresową zapiekankę jest nie tylko łatwy, ale wykorzystuje również składniki, które duża część z nas ma już w domu. Dzięki temu w prosty i szybki sposób przygotujemy obiad dla całej rodziny.

Co można zrobić na obiad na szybko? Z przygotowaniem poradzi sobie każdy

Przygotowanie zapiekanki jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować ziemniaki, i w tym czasie podsmażyć boczek, mięso oraz cebulkę.

Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, którą doprawiamy do smaku, warstwę mięsa i całość posypujemy serem. Później ten krok powtarzamy.

Kiedy nasza zapiekanka będzie już ułożona wystarczy przygotować mieszankę jajek ze śmietanką, solą i pieprzem i wylać ją na naszą zapiekankę.

Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. I tak w prosty i szybki sposób mamy przepyszny obiad dla całej rodziny.

Jedną z najlepszych rzeczy w tej zapiekance jest fakt, że możemy ją do woli modyfikować, to by pasowała do naszych potrzeb. Wykorzystać możemy mięso, czy dodatki, które mamy już w lodówce, a nasze danie wciąż będzie świetnie smakowało. Poradzi z nim sobie każdy.

SKŁADNIKI

  • Kilogram ziemniaków
  • 200 gramów boczku
  • 200 gramów kiełbasy (można zamienić na inne mięso)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany min. 30 proc.
  • 100 gramów tartej goudy 
  • przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy, jeśli chcemy by było szybciej możemy jeszcze przed gotowaniem pokroić je w plastry. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Mięso, boczek i cebule kroimy w drobną kostkę.
  • Boczek podsmażamy, a następnie dodajemy mięso i cebulę.
  • Kiedy będą już gotowe zdejmujemy z palnika.
  • Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę oleju.
  • Nakładamy warstwę ziemniaków, posypujemy do smaku przyprawami i dajemy połowę mięsa oraz ser.
  • Kładziemy druga warstwę ziemniaków, przypraw, mięsa oraz sera.
  • Jajka rozbijamy w misce ze śmietaną, solą i pieprzem.
  • Masę jajeczno-śmietanową wlewamy na zapiekankę.
  • Wsadzamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kinga Goldstein