Zapiekanka ziemniaczana z sosem bolońskim: przepis na pyszne ziemniaki z bolognese

Zapiekanka ziemniaczana z sosem bolońskim: przepis na pyszne ziemniaki z bolognese
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka ziemniaczana z sosem bolońskim: przepis na pyszne ziemniaki z bolognese
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka ziemniaczana z sosem bolońskim to doskonały przepis na pyszne ziemniaki z włoskim sosem bolognese. W przepisie wykorzystano mięso mielone, które przyrządza się bardzo szybko. Obfita zapiekanka z ziemniaków w pomidorowym sosie zachwyci wszystkich domowników! Do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 600 g ziemniaków, ugotowanych
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego startego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić na plasterki.
  • Cebulę drobno posiekać. Marchew i seler zetrzeć na tarce. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, marchew i seler. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać mielone mięso. Smażyć, często mieszając, do lekkiego zrumienienia mięsa.
  • Dodać posiekany czosnek. Przecier pomidorowy oraz przyprawy: oregano i bazylię.  Dusić 10-15 minut.
  • Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć warstwę ziemniaków. Polać porcją sosu. Posypać tartym serem. Natępnie znowu ułożyć ziemniaki i polać sosem. Postępować tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki polane sosem. 
  • Naczynie z zapiekanką wstawić do rozgrzanego piekarniak. Piec 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać od razu! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej