Zapiekanka ziemniaczana z sosem bolońskim: przepis na pyszne ziemniaki z bolognese
2022-03-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka ziemniaczana z sosem bolońskim to doskonały przepis na pyszne ziemniaki z włoskim sosem bolognese. W przepisie wykorzystano mięso mielone, które przyrządza się bardzo szybko. Obfita zapiekanka z ziemniaków w pomidorowym sosie zachwyci wszystkich domowników! Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków, ugotowanych
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek
- 2 łyżki oleju
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka bazylii
- 2-4 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego startego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić na plasterki.
- Cebulę drobno posiekać. Marchew i seler zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, marchew i seler. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać mielone mięso. Smażyć, często mieszając, do lekkiego zrumienienia mięsa.
- Dodać posiekany czosnek. Przecier pomidorowy oraz przyprawy: oregano i bazylię. Dusić 10-15 minut.
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Ułożyć warstwę ziemniaków. Polać porcją sosu. Posypać tartym serem. Natępnie znowu ułożyć ziemniaki i polać sosem. Postępować tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki polane sosem.
- Naczynie z zapiekanką wstawić do rozgrzanego piekarniak. Piec 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać od razu!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?