Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego - przepis na kapuścianą "lazanię"
2022-06-08
łatwy
30 min
4
Zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego przygotujesz znacznie szybciej niż gołąbki, a możesz osiągnąć podobny smak znacznie mniejszym nakładem sił. Po przygotowaniu tej zapiekanki zostanie ci też więcej kapusty, którą możesz wykorzystać na surówkę, zupę lub jarzynkę na ciepło.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty - możliwie "luźna"
- 70 dag mięsa mielonego - wieprzowego lub drobiowego
- 2 cebule
- 2 woreczki ryżu
- 2 jajka
- olej/masło do podsmażenia cebuli
- sól i pieprz, czosnek, ewentualnie inne ulubione przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku zagotować wodę. Wierzchnie liście kapusty zdjąć z główki - nie musimy tego robić aż tak ostrożnie, jak do gołąbków. Sparzyć liście we wrzątku by nieco zmiękły, ostrym nożem odciąć zgrubienie "unerwienia" liści.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do ostudzenia.
- Cebule drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
- Mięso wymieszać z cebulą, ryżem, jajkami i przyprawami.
- W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub brytfance ułożyć warstwę kapuścianych liści - tak by zachodziły na siebie. Wyłożyć na nią połowę mięsa.
- Przykryć kolejną warstwą kapusty, na nią położyć resztę mięsa i znowu nakryć je kapustą. Na wierzchu zapiekanki położyć kilka wiórków masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zapiekać ok 30 minut. Gdyby kapusta z wierzchu za bardzo się rumieniła nakryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?