Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego - przepis na kapuścianą "lazanię"

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego - przepis na kapuścianą lazanię
Autor: Shutterstock Taką zapiekankę możemy podać oczywiście z sosem pomidorowym, pasuje też do niej sos czosnkowy
łatwy
30 min
4

Zapiekankę z młodej kapusty i mięsa mielonego przygotujesz znacznie szybciej niż gołąbki, a możesz osiągnąć podobny smak znacznie mniejszym nakładem sił. Po przygotowaniu tej zapiekanki zostanie ci też więcej kapusty, którą możesz wykorzystać na surówkę, zupę lub jarzynkę na ciepło.

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty - możliwie "luźna"
  • 70 dag mięsa mielonego - wieprzowego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 2 woreczki ryżu
  • 2 jajka
  • olej/masło do podsmażenia cebuli
  • sól i pieprz, czosnek, ewentualnie inne ulubione przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku zagotować wodę. Wierzchnie liście kapusty zdjąć z główki - nie musimy tego robić aż tak ostrożnie, jak do gołąbków. Sparzyć liście we wrzątku by nieco zmiękły, ostrym nożem odciąć zgrubienie "unerwienia" liści.
  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do ostudzenia.
  • Cebule drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu  do lekkiego zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso wymieszać z cebulą, ryżem, jajkami i  przyprawami.
  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub brytfance ułożyć warstwę kapuścianych liści - tak by zachodziły na siebie. Wyłożyć na nią połowę mięsa.
  • Przykryć kolejną warstwą kapusty, na nią położyć resztę mięsa i znowu nakryć je kapustą. Na wierzchu zapiekanki położyć kilka wiórków masła.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zapiekać ok 30 minut. Gdyby kapusta z wierzchu za bardzo się rumieniła nakryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej