Zapiekanka z mięsem mielonym, kapustą i pieczarkami: swojski gołąbek dla zapracowanych

Zapiekanka z mięsem mielonym, kapustą i pieczarkami: swojski gołąbek dla zapracowanych
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka z mięsem mielonym, kapustą i pieczarkami podana z gotowanymi ziemniakami
łatwy
30 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zapiekanka z mielonymi mięsem, gotowaną kapustą i smażonymi pieczarkami nie przypadkowo przypomina w smaku gołąbki. To sprytny sposób na odtworzenie smaku ulubionej potrawy, ale w dużo łatwiejszym wykonaniu. Niczego nie trzeba zawijać. Dobrze znany smak domowych gołąbków powstanie w piekarniku. Prawda, że to łatwe! 

SKŁADNIKI

  • 1 mała lub ½ dużej kapusty, obrane duże liście
  • 200 g suchego ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki lub wołowo-wieprzowego
  • 1 łyżka masła
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietany
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować w 4 szklankach osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia.
  • Liście kapusty pokroić na duże kawałki. Dodać do garnka z osolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Odcedzić, odstawić.
  • Cebulę i czosnek zeszklić na 1 łyżce oleju. Odstawić do ostygnięcia.
  • Pokrojone piczarki usmażyć na maśle do zrumienienia. Połowę pieczarek odłożyć.
  • Na patelnie z resztą pieczarek dodać mąkę i wymieszać. Wlać wodę i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia. Gotować tylko do zgęstnienia. Obficie doprawić mielonym pieprzem. 
  • Wymieszać ryż, surowe mięso, cebulę i czosnek. 
  • Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Na dnie wyłożyć 1/3 obgotowanej kapusty. Na kapuście ułożyć połowę masy mięsno-ryżowej. Na niej rozłożyć warstwę usmażonych pieczarek. Kolejną warstwą jest kapusta. Następnie znowu masa mięsno-ryżowa. Na wierzchu ułożyć pozostałą kapustę. Polać sosem pieczarkowym.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez około 50 minut. 
  • Podawać z gotowanymi ziemniakami i ewentualnie z sosem pieczarkowym.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zapiekankę z mielonego mięsa, ryżu, kapusty i pieczarek kiedyś nazywano gołąbkiem leniwej gospodyni. Ale powiedzmy sobie szczerze, że czasem idziemy na ustępstwa nie z lenistwa, ale z braku czasu.
Dzisiaj każda kobieta wykonuje kilka zadań jednocześnie. Nie zajmujemy się tylko domem, tylko gotowanie, czy dogadzaniem. Pracujemy zawodowo, uczymy się (czasem przez całe życie), wychowujemy dzieci, zajmujemy się domowymi pupilami, chcemy mieć życie towarzyskie i trochę czasu na zaopiekowanie się własnym ciałem. Doba wydaje się za mała na tyle zajęć.
Dlatego warto sobie ułatwiać życie i częściej przygotowywać jednogarnkowe dania. Ratują nam życie. Uwielbiam potrawy przygotowane w piekarniku. Pieczenie zwalnia mnie z obowiązku doglądania dania przy kuchni. Tę zapiekankę możesz z powodzeniem także zamrozić na później. 

Gołąbki - 11 przepisów na gołąbki z mięsem i nie tylko!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej