Zapiekanka z mielonego i kapusty - przepis na polską "lasagne" o smaku gołąbków
2021-07-13
łatwy
35 min
5
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki musztardy
- 2 jajka
- główka kapusty
- sól, pieprz,
- tłuszcz do formy i smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę umyć, wyciąć głąb i rozłożyć na pojedyncze liście - jak na gołąbki. Można je lekko sparzyć wrzątkiem - na durszlaku lub w garnku.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
- Wymieszać z mięsem, musztardą, jajkami i przyprawami. Gdy masa jest za rzadka - dodać bułkę tartą.
- Naczynie do zapiekania wyłożyć podwójnie liśćmi kapusty, położyć na nich połowę mięsa, a następnie kolejną warstwę kapusty, mięso i całość przykryć kapustą. Wierzch posmarować koncentratem rozprowadzonym w wodzie.
- Zapiekać ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?