Zapiekanka z mielonego i kapusty - przepis na polską "lasagne" o smaku gołąbków

Zapiekanka z mielonego i kapusty - przepis na polską lasagne o smaku gołąbków
Autor: Shutterstock Kapusta zapiekana z mięsem mielonym - danie idealne
łatwy
35 min
5

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • główka kapusty
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do formy i smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę umyć, wyciąć głąb i rozłożyć na pojedyncze liście - jak na gołąbki. Można je lekko sparzyć wrzątkiem - na durszlaku lub w garnku.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
  • Wymieszać z mięsem, musztardą, jajkami i przyprawami. Gdy masa jest  za rzadka - dodać bułkę tartą.
  • Naczynie do zapiekania wyłożyć podwójnie  liśćmi kapusty, położyć na nich połowę mięsa, a następnie kolejną warstwę kapusty, mięso i całość przykryć kapustą. Wierzch posmarować koncentratem rozprowadzonym w wodzie.
  • Zapiekać ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej