Zapiekanka z kurczakiem pod serem i boczkiem. Przepis na danie zero waste
Pyszna i łatwa do zrobienia zapiekanka z kurczakiem to doskonała propozycja na obiad. Danie smakuje wyśmienicie i nasyci nawet największe głodomory. Kurczak smakowicie łączy się z ziemniakami, wędzonym boczkiem i roztopionym na wierzchu serem. Sprawdzony przepis na zapiekankę już czeka.
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem?
Wykonanie tej zapiekanki jest super proste. Ugotowane ziemniaki, kurczaka i boczek trzeba pokroić i wymieszać, dodając kwaśną śmietanę i wywar warzywny. Doprawione składniki przekłada się do formy, a wierzch posypuje startym serem i boczkiem. Zapiekankę piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut. W tym czasie ser apetycznie się roztopi, a wszystkie smaki połączą.
Przepis na zapiekankę z kurczakiem pod serem i boczkiem
- Przepis na zapiekankę z kurczakiem jest łatwy. Nie sprawi żadnych przykrych niespodzianek nawet tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
- Do upieczenia potrawy można wykorzystać resztki, które zostały z poprzedniego dnia. Ziemniaki, kurczak czy kawałek sera stworzą pyszną zapiekankę i nie wylądują w koszu.
- Do zapiekanki nada się nie tylko gotowany kurczak. Można wykorzystać pieczoną lub grillowaną pierś kurczaka.
- Najlepszy będzie ser typu cheddar, ale zapiekanka będzie pysznie smakować z mozzarellą lub goudą.
- Danie można zamrozić. Formę gotową do wstawienia do piekarnika należy przykryć i schować w zamrażarce. W ten sposób zapiekanka zachowa właściwości do trzech miesięcy. Rozmraża się ją w lodówce na dobę przed pieczeniem.
Z czym podawać zapiekankę z kurczaka pod serem i boczkiem?
Zapiekanka doskonale smakuje z pieczonymi warzywami. Sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa, kalafior lub brokuły. Do zapiekanki serwuje się także świeże warzywa w postaci sałatki lub surówki. Dobrze będzie smakować kolorowa sałata z sosem winegret, surówka z marchewki lub białej kapusty.
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g ugotowanej piersi kurczaka
- 200 kwaśnej śmietany
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g startego żółtego sera
- 1/2 szklanki wywaru drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do drobiu
- 1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, kurczaka i boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Wlać śmietanę i bulion. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i zmielonymi suszonymi pomidorami. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.
- Wierzch posypać żółtym serem i pozostałym boczkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
- Podawać od razu z kolorową sałatą z sosem winegret.