Zapiekanka z kurczakiem pod serem i boczkiem. Przepis na danie zero waste

zapiekana z kurczakiem pod serem i boczkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Pyszna i łatwa do zrobienia zapiekanka z kurczakiem to doskonała propozycja na obiad. Danie smakuje wyśmienicie i nasyci nawet największe głodomory. Kurczak smakowicie łączy się z ziemniakami, wędzonym boczkiem i roztopionym na wierzchu serem. Sprawdzony przepis na zapiekankę już czeka.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem?

Wykonanie tej zapiekanki jest super proste. Ugotowane ziemniaki, kurczaka i boczek trzeba pokroić i wymieszać, dodając kwaśną śmietanę i wywar warzywny. Doprawione składniki przekłada się do formy, a wierzch posypuje startym serem i boczkiem. Zapiekankę piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut. W tym czasie ser apetycznie się roztopi, a wszystkie smaki połączą.

Przepis na zapiekankę z kurczakiem pod serem i boczkiem

  • Przepis na zapiekankę z kurczakiem jest łatwy. Nie sprawi żadnych przykrych niespodzianek nawet tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
  • Do upieczenia potrawy można wykorzystać resztki, które zostały z poprzedniego dnia. Ziemniaki, kurczak czy kawałek sera stworzą pyszną zapiekankę i nie wylądują w koszu.
  • Do zapiekanki nada się nie tylko gotowany kurczak. Można wykorzystać pieczoną lub grillowaną pierś kurczaka.
  • Najlepszy będzie ser typu cheddar, ale zapiekanka będzie pysznie smakować z mozzarellą lub goudą.
  • Danie można zamrozić. Formę gotową do wstawienia do piekarnika należy przykryć i schować w zamrażarce. W ten sposób zapiekanka zachowa właściwości do trzech miesięcy. Rozmraża się ją w lodówce na dobę przed pieczeniem.

Z czym podawać zapiekankę z kurczaka pod serem i boczkiem?

Zapiekanka doskonale smakuje z pieczonymi warzywami. Sprawdzi się też gotowana fasolka szparagowa, kalafior lub brokuły. Do zapiekanki serwuje się także świeże warzywa w postaci sałatki lub surówki. Dobrze będzie smakować kolorowa sałata z sosem winegret, surówka z marchewki lub białej kapusty.

SKŁADNIKI

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g ugotowanej piersi kurczaka
  • 200 kwaśnej śmietany
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki wywaru drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do drobiu
  • 1 łyżeczka zmielonych suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, kurczaka i boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  • Wlać śmietanę i bulion. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną i zmielonymi suszonymi pomidorami. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy do zapiekania.
  • Wierzch posypać żółtym serem i pozostałym boczkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
  • Podawać od razu z kolorową sałatą z sosem winegret.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej