Zapiekanka na bogato. Ziemniaczano-mięsna uczta z piekarnika

Zapiekanka na bogato. Ziemniaczano-mięsna uczta z piekarnika
Autor: Shutterstock Zapiekane kotleciki z ziemniakami to cały obaid z piekarnika
łatwy
30 min
4

Zapiekanka na bogato to kombinacja mini kotlecików mielonych i ziemniaków, zapieczonych z wzbogacającymi smak dodatkami. Takie danie wystarczy uzupełnić surówką, by mieć pełnowartościowy obiad wprost z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule czerwone
  • 5 ziemniaków
  • 1- 2 pomidory
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • SOS
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość mieszamy.
  • Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plastry.
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki.
  • Pomidora również kroimy w plastry.
  • Z mięsa mielonego formujemy kotleciki.
  • W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieszczamy na przemian w pozycji pionowej kotleciki, ziemniaki, cebulę i pomidora. Całość posypujemy ziołami prowasalskimi.
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dół.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Po upływie czasu wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym na tarce serem żółtym. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, tym razem już bez przykrycia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z mięsa mielonego

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej