Zapiekanka na bogato. Ziemniaczano-mięsna uczta z piekarnika
2023-04-20
łatwy
30 min
4
Zapiekanka na bogato to kombinacja mini kotlecików mielonych i ziemniaków, zapieczonych z wzbogacającymi smak dodatkami. Takie danie wystarczy uzupełnić surówką, by mieć pełnowartościowy obiad wprost z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule czerwone
- 5 ziemniaków
- 1- 2 pomidory
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- SOS
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość mieszamy.
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plastry.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki.
- Pomidora również kroimy w plastry.
- Z mięsa mielonego formujemy kotleciki.
- W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym umieszczamy na przemian w pozycji pionowej kotleciki, ziemniaki, cebulę i pomidora. Całość posypujemy ziołami prowasalskimi.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dół.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Po upływie czasu wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym na tarce serem żółtym. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, tym razem już bez przykrycia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z mięsa mielonego